Jouni Backman kommentoi sote-pettymystä laulun sanoin: "Kun mikään ei riitä"

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja sote-uudistuksen keskeinen valmistelija Jouni Backman (sd.) kritisoi näkökulmaa, jolla peruslakia on tulkittu.

Jouni Backman. Kuva: Yle

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman on pettynyt sote-uudistuksen kaatumiseen.

– Erittäin suuri pettymys. Eräässä laulussa lauletaan, kun mikään ei riitä, niin tässä on vähän samanlainen tunnelma. Pettymys on myös se, että sosiaali- ja terveysvaliokunta muutti esitystä perustuslakivaliokunnan edellyttämään suuntaan, mutta sekään ei riittänyt, Backman toteaa.

Perustuslakivaliokunnan mukaan hallituksen esitykseen ehdotetut muutokset eivät ratkaisseet perustuslaillisia ongelmia. Backman on pettynyt siihen, miten peruslakia on tarkasteltu.

– Perustuslain tarkastelu on tapahtunut hallinnon ja organisaation näkökulmasta, ei yksittäisten kansalaisten. Tässä on kuultu asiantuntijoita, jotka katsovat tätä hallintorakenteiden näkökulmasta. Nopealla lukemisella en löydä kovin paljoa kommentteja siitä, että miten tällä ratkaisulla turvataan kansalaisten sosiaali- ja terveyspalvelut, Backman sanoo.

Backman mukaan perustuslaillisia ongelmia ei valmistelun aikana huomattu, sillä perustuslakivaliokunta kommentoi valmistelua vasta, kun se on valmis.

– Meillä on erikoinen järjestelmä, sillä perustuslakivaliokunta ei anna minkäänlaisia väliarviointeja eikä lausuntoja valmistelun aikana. He ottavat kantaa vasta valmiisiin pykäliin. Olisi paljon parempi sellainen hedelmällinen vuorovaikutus, jossa voitaisiin tehdä perustuslakivaliokunnan kanssa tulkintoja jo matkan varrella, Backman sanoo.

Viimeisintä 19 sotealueen mallia edelsi ajauts isäntäkuntamallista tai viidestä suuresta sotealueesta. Ongelmana Backmanin mukaan on kahden tavoitteen yhteensovittaminen.

– Osoittautui mahdottomaksi kaksi tavoitetta. Sosiaali- ja terveystoimen näkökulmasta tärkein tavoite on integraatio eli saumattomat palvelujenhoitoketjut. Toisaalta oli tavoite turvata kunnallinen itsehallinto. Jommasta kummasta piti tinkiä. Molempia ei voi toteuttaa. Nyt tässä on päädytty kunnallisen itsehallinnon korostamiseen. 

Hallituksen piikkiin Backman ei soten kaatumista ota.

– Pitää muistaa, että tässä ei ole hallituksen arvovalta kyseessä millään tavalla. Tämä on kahdeksan puolueen yhteinen esitys, Backman toteaa.