Eläinlääkäri kaipaa koiran omistajilta maalaisjärkeä – haavereiden hoito ei vaadi aina ammattilaista

Koira tarvitsee omistajansa hoitoa, kun käärme puraisee tai tassussa on vertavuotava haava. Perustaidotkin ovat monelta hukassa ja asiassa kuin asiassa käännytään helposti ammattilaisen puoleen, toteaa koirien ensiapukoulutuksia vetävä eläinlääkäri Hanna Porthan.

Kotimaa
Koira makaa lattialla.
Kia-Frega Tyynismaa / Yle

Eläinlääkäri Hanna Porthanin mukaan ensiapu ei ole eläinten omistajille enää yhtä tuttua kuin ennen, jolloin eläinlääkärit olivat vaikeammin saatavilla. Hän korostaa, että omistajilla tulisi olla arkiset taidot hallussaan.

– Ihmisten haavat osataan esimerkiksi hoitaa hyvin. Koirien kanssa maalaisjärki katoaa, ja neuvoa halutaan kysyä pienissäkin asioissa asiantuntijalta.

Toki apua annetaan, kun sitä kysytään. Porthan neuvoo tilanteen vaatiessa soittamaan päivystävälle kunnan tai kaupungin eläinlääkärille. Virkaeläinlääkärillä on velvollisuus auttaa hätätilanteissa myös lemmikkieläinten omistajia.

– Toki lain mukaan tuotantoeläimet kuuluvat ensin heidän tehtäviinsä. Jos virkaeläinlääkäri ei ehdi auttaa, kannattaa ottaa yhteyttä lähimpään eläinlääkäriin.

Henkivakuutus kouluttamisella

Koira tarvitsee yleisimmin ensiapua käärmeen puremiin, hyttysenpistoihin ja kylmettymisiin sekä myrkytystilanteissa ja syötyään vierasesineen, Porthan luettelee.

Kylmettynyttä koiraa voi lämmittää samalla tavoin kuin vastaavassa tilanteessa olevaa ihmistä. Kiputilanteisiin tai esimerkiksi käärmeen puremaan koirille on omat lääkkeet.

Henkivakuutuksena koira kannattaa opettaa pysähtymään seis-huudolla.

Hanna Porthan, eläinlääkäri

Syödyt vierasesineet saattavat tulla ulos oksennuksena, mutta joskus tarvitaan eläinlääkärin apua. Vierasesineiden aiheuttamiin ongelmiin voi yrittää varautua kotikonstein jo etukäteen.

– Henkivakuutuksena koira kannattaa opettaa pysähtymään seis-huudolla ja irrottamaan käskystä tavaroita suustaan.

Porthan toteaa, että omistaja joutuu tai pystyy harvoin elvyttämään koiraa.

– Suusta suuhun hengittämistä täytyy tehdä todella harvoin. Tämäntapaisissa tilanteissa koira paremminkin kuolee äkillisesti, jos esimerkiksi sydän pysähtyy.

Koiran aggressiivisuus yllättää

Kipeä ja heikossa kunnossa oleva koira saattaa käyttäytyä tavallisuudesta poikkeavalla tavalla. Shokin vuoksi se ei välttämättä tunnista omistajaansa. Porthan kertoo, että erityisesti käytöksen muuttuminen aggressiiviseksi on yllättänyt omistajia.

– Tämä asia nousee usein esiin, kun ensiaputilanteista kerrotaan.

Eläinlääkäri kehottaa omistajaa sekä rauhoittelemaan koiraa että pysymään itse rauhallisena.

– Hyvin harvoin on sellainen tilanne, että eläin on kuolemassa minuutin sisällä käsiin. Kannattaa mieluummin rauhassa miettiä, kannattaa tehdä.