1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-studio

Farmaseutti: Lääkkeiden sivuvaikutuksia hoidetaan usein vain uusilla lääkkeillä

Farmaseutti ja lääkehuollon lehtori Alli Puiravan mukaan lääkärit eivät aina tunnista potilaan oireita lääkkeiden sivuvaikutuksiksi, jolloin uuteen oireeseen saatetaan määrätä vain uusi lääke. Yleislääkäri Heikki Pärnäsen mukaan lääkärit keskustelevat vastaanotolla sivuvaikutuksista, jos ne ovat todennäköisiä tai oleellisia.

A-studio
Pillereitä.
Helena Myllykoski / Yle

Lääkärit eivät puhu tarpeeksi lääkkeiden sivuvaikutuksista potilaille, eivätkä tunnista lääkekuurin aikana ilmenneitä oireita lääkkeen sivuvaikutuksiksi. Potilas saa vain uuden lääkkeen vaivoihin. Tätä mieltä on farmaseutti ja lääkehuollon lehtori Alli Puirava.

– Potilas epäilee, että hänellä on korvien välissä vikaa, kun lääkäri painokkaasti sanoo, ettei lääke voi aiheuttaa sellaisia haittavaikutuksia.

Puiravan mielestä kiire ja tiedonpuute ovat suurimmat syyt siihen, miksi lääkärit eivät aina kerro potilaille sivuvaikutuksista. Hallittavien lääkkeiden määrä on valtava, ja uusia tulee markkinoille jatkuvasti.

– Lääkäri saattaa myös ajatella, että potilas alkaa sairastaa oireita, jos niistä kertoo. Tämä on kuitenkin potilaan aliarvioimista, Puirava sanoo.

Yleislääkäri Heikki Pärnäsen mukaan lääkärit puhuvat sivuvaikutuksista. Vastaanotolla mahdolliset haittavaikutukset otetaan esille, jos ne ovat todennäköisiä tai potilaan kannalta oleellisia. Koko listaa on turha lähteä luettelemaan.

– Hyöty pitää aina suhteuttaa haittoihin. Esimerkiksi hankala infektio usein halutaan parantaa antibiootilla, vaikka sivuvaikutuksena voikin tulla antibioottiripuli, Pärnänen sanoo.

Puhu oireista lääkärille, eikä naapurille

Heikki Pärnäsen mukaan julkisuudessa käyty keskustelu lääkkeiden haittavaikutuksista lisää turhaan ihmisten epäluuloja lääkkeitä kohtaan. Kaikilla lääkkeillä on hoidollisia vaikutuksia ja mahdollisia sivuvaikutuksia. Vakavat haittavaikutukset ovat yleensä harvinaisia.

– Jos lääkehoito mietityttää, asiasta ei kannata valittaa vain naapurille, vaan potilaan pitää palata lääkärin puheille.

Lääkäri pitää ongelmana sitä, että epäluuloiset ihmiset eivät syö lääkekuurejaan loppuun. Pärnänen arvioi, että noin puolet lääkereseptin saaneista hakee määrätyt lääkkeet apteekista, ja heistä noin puolet syö kuurin ohjeiden mukaisesti.

Ongelmana kipulääkkeet ja antibiootit

Haittavaikutuksia isompi ongelma on turhaan syödyt lääkkeet. Apteekeista eniten ostetaan kipulääkkeitä, nikotiinikorvaushoitoja ja ruuansulatuslääkkeitä.

– Ihmiset syövät ihan kohtuuttoman paljon kipulääkkeitä. Liian suuret annokset aiheuttavat haittavaikutuksia, kuten verenvuotoa mahasuolikanavissa, Pärnänen sanoo.

Ruotsissa parasetamoli aiotaan vetää kaupoista takaisin apteekkimyyntiin, koska ihmiset söivät kipulääkettä liian suuria määriä. Vakavat myrkytykset lisääntyivät 40 prosentilla.

Pärnäsen mukaan myös lääkäreiden pitäisi välillä katsoa peiliin. Vaikka suomalaisten antibioottien käyttö on maltillista verrattuna muihin maihin, antibiootteja määrätään edelleen joissain tapauksissa turhaan. Toinen tarpeettoman suuresti käytetty lääkeryhmä on masennuslääkkeet.

Lääkkeiden haittavaikutuksista keskustellaan perjantain A-studiossa TV1:llä kello 21. Vieraina yleislääkäri Heikki Pärnänen, lääkehuollon lehtori ja farmaseutti Alli Puirava sekä fluorokinoloni-antibioottien haittoja kokenut John Grönvall. Juontajina Annika Damström ja Markus Liimatainen. #yleastudio.

Lue seuraavaksi