Tutkija katsoo tosi-tv:tä kainalot märkinä jännittäen – "Se on kuin katsoisi tärkeää urheilukilpailua"

Tosi-tv:stä on tullut hallitseva tapa tehdä tv-ohjelmia. Jopa dokumenttejä ja fiktiivistä viihdettä tehdään tositelevision tyyliin. Meidän aikanamme halutaan nähdä oikeiden ihmisten oikeita tunteita, sanoo mediatutkija Veijo Hietala.

ilmiöt
Satuhäät
Kuva Satuhäät - suomalaisia rakkaustarinoita -sarjasta.Yle

Television katselua pidetään usein passivoivana harrastuksena. Mediatutkija Veijo Hietalalle se on kuitenkin kaikkea muuta. Hän itkee romanttisten tositelevisiosarjojen äärellä, odottaa innolla Amazing Racen uutta kautta ja koukuttuu joka syksy Big Brotheriin.

– Unelmien poikamiestytössä jännitän kainalot märkinä, että kenet se valitsee. Se on kuin katsoisi jännittävää urheilukilpailua. Kadonneen jäljillä -sarjan brittiversiota katsoessani itken joka kerta. Niin ei se ole hirveän passiivista toimintaa, kun itken, kiihdyn tai innostun jostakin, mitä näen, Hietala sanoo.

Tositelevision kautta tulee näkyväksi koko ihmiselämän kirjo. Telkkarisarjoissa mennään naimisiin, hoidetaan puutarhaa ja seurataan mitä erilaisimmissa ammateissa työskentelevien arkea. Veijo Hietala sanoo, että tosi-tv:stä oppii paljon ihmisenä olemisesta ja kulttuurista.

– Kun miettii näitä kokkaus- ja remppaohjelmia, niin kyllähän ne voivat antaa vinkkejä ja ideoita ihmisille, jotka ovat niistä asioista innostuneita. Kyllä sieltä tulee kaikkea aktivoivaa juttuakin.

Suomalaiset eivät enää ole liian tönkköjä tositelevisioon

Suomalaiset vaikuttavat usein hieman tönkömmiltä tositelevisiossa kuin vaikkapa amerikkalaiset. Hietalan mukaan juuri tämä saattaa kuitenkin viehättää suomalaiskatsojia. Heidän on helpompi samaistua jäykkiin suomalaisin. Sujuvasti esiintyvistä amerikkalaisista on helpompi ajatella, että he ovat palkattuja näyttelijöitä.

Hietalan mukaan suomalaisetkin alkavat pikkuhiljaa taipua sopiviksi tosi-tv:n hahmoiksi.

– Tosi-tv on ollut ilonamme 2000-luvun taitteesta asti, ja meillä on kasvanut sukupolvi, joka on pienestä asti katsonut sitä. Esimerkiksi Big Brother -sarjaan menevät nuoret tietävät jo, mitä heiltä odotetaan.

Ei se ole hirveän passiivista toimintaa, kun itken, kiihdyn tai innostun jostakin, mitä näen.

Veijo Hietala

Osa tositelevision viehätystä on Hietalan mukaan se, että ruudussa saatetaan nähdä tuttuja. On jännittävää nähdä oman paikkakunnan väkeä televisiossa, ja jos ihminen vielä sattuu olemaan tuttu, se antaa katsomiskokemukseen uuden säväyksen.

Kajaanilaiset pääsevät seuraamaan omalta paikkakunnaltaan olevan pariskunnan elämää äskettäin alkaneessa Temptation Island Suomi -sarjassa. Yliopisto-opettaja Veijo Hietala aikoo katsoa ja analysoida sarjaa opiskelijoiden kanssa luennolla.

– Se on yksi tosi-tv:n eroottisia sarjoja. Konseptina se voi jonkun mielestä olla moraalisesti arveluttava, mutta toisaalta jos joku haluaa testata parisuhteensa kestävyyttä ohjelmassa, niin mikäpä siinä. Ohjelma opettaa katsojia jälleen kerran siitä, millaiset asiat toisessa ihmisessä viehättävät ja mihin eroottinen viehätysvoima perustuu. Tätähän opitaan myös fiktiivisestä viihteestä. Tämä on vain yksi tapa pohtia asiaa.

Veijo Hietala
Mediatutkija Veijo Hietala opettaa Turun yliopistossa.Yle

Jopa dokumentit ja sarjat tehdään tosi-tv:n tyyliin

Tositelevisio on Hietalan mukaan ajallemme ominainen tapa tehdä televisio-ohjelmaa.

Nyt elämme aikaa, jolloin fiktiiviset tunteet eivät enää riitä, vaan halutaan nähdä oikeiden ihmisten oikeita tunteita.

Veijo Hietala

– Olemme nähneet näyteltyjä tunteita valkokankaalta yli sadan vuoden ajan ja televisiostakin noin 50 vuoden ajan. Nyt elämme aikaa, jolloin fiktiiviset tunteet eivät enää riitä, vaan halutaan nähdä oikeiden ihmisten oikeita tunteita.

Veijo Hietalan mukaan tosi-tv:stä on tullut hallitseva tapa tehdä ohjelmia, ja jopa dokumentit ja fiktiiviset ohjelmatkin alkavat muistuttaa tositelevisiota. Katsojat elävätkin nykyään paljon tositelevision kautta.

– Katsoja samaistuu henkilöihin, joiden elämänpiiri ja elämäntilanne muistuttavat hänen omaansa. Jos sarjassa taas esitetään julkkiksia, heihin ei niinkään samaistuta, mutta heitä seurataan etäältä uteliaina. Katsotaan, että kas vain, heillä on samanlaisia tunteita kuin meillä taviksillakin. Sarjojen henkilöitä kohtaan voidaan tuntea monenlaisia tunteita.