1. yle.fi
  2. Uutiset

Pekka Ervasti: Savuavilla raunioilla

Sote kaatui tänään. Niin meni nurin hallituksen temppelin viimeinen pylväs. Eipä jäänyt koko kaudesta kiveä kiven päälle, kirjoittaa Pekka Ervasti.

Näkökulmat
Pekka Ervasti
Lassi Seppälä / Yle

Kuntauudistus. Perhepaketti. Metropolihallinto. Velan taitto. Alijäämän supistus. Kuntien tehtävien karsiminen. Työttömyyden sulku. Työllisyysasteen nosto. Luottoluokitus. Jne.

Neljä vuotta vanhan hallitusohjelman suurien hankkeiden päälle vedettiin tänään viimeinen ruksi. Sosiaali- ja terveysalan suuruudistuksesta ei tule valmista tällä vaalikaudella. Jännä nähdä, tuleeko ensi kahdellakaan.

Mahalasku oli nähtävissä jo kauan sitten. Mikään puolue ei kuitenkaan halunnut ottaa soten romuttajan mustaa viittaa itselleen. Nyt hanke törmäytettiin perustuslakiin. Se on poliittisesti hygieenisempää. Parhaamme yritettiin, mutta perustuslaki ei antanut myöten, levittelevät nyt sotekokit käsiään.

Vaikka hallituslaiva on nyt tiukasti sote-karikolla, olivat loppumatkasta komentosillalla myös oppositiojohtajat Juha Sipilä (kesk) ja Timo Soini (ps).

Hehän menivät suurieleisesti ojentamaan auttavan kätensä vuosi sitten silloiselle pääministerille Jyrki Kataiselle (kok). Nyt on Katainen Brysselissä ja sote mappi-ö:ssä.

Tavallaan siis Sipilä ja Soinikin kokivat jo ensimmäisen rakenneuudistustappionsa ennen kuin edes ehtivät hallitukseen. Se on jo sinänsä historiallinen saavutus.

Mutta eihän tämä tähän jää. Edestä tämä löydetään. Kepulaiset jo eduskunnassa tänään mm. Mauri Pekkarisen suulla myhäilivät, että ensi kaudella tehdään sote ja maakuntauudistus samalla rytkäytyksellä.

"Tästä lähti nyt suuret vedet liikkeelle", uhosi myös kepun sotespesialisti Tapani Tölli.

Moni pyyhki silmäkulmiaan.

Pekka Ervasti

kirjoittaja on politiikan erikoistoimittaja

Lue seuraavaksi