300 USA:n sotilasta tulossa Ukrainaan – Venäjä aloitti sotaharjoitukset valtaamillaan alueilla

Venäjän ulkoministeriön mukaan Yhdysvallat on lähettänyt ensimmäiset sotilaansa Ukrainaan. Samaan aikaan Venäjä käynnisti sota-harjoitukset Krimillä sekä virallisesti Georgiaan kuuluvilla alueilla.

Ukraina
USA:n laskuvarjojääkäreitä Grafenwöhrin harjoitusalueella Saksassa.
USA:n laskuvarjojääkäreitä Grafenwöhrin harjoitusalueella Saksassa.Armin Weigel / EPA

Yhdysvaltain asevoimien sotilaita on saapunut Ukrainaan, kertoo Venäjän ulkoministeriö. Asiasta uutisoi venäläinen Sputnik-uutistoimisto (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvaltalaissotilaat sijoitetaan Lvivn lähellä sijaitsevaan Javorivin tukikohtaan, jota käytetään rauhanturvaajien kouluttamiseen.

Sotilaat kuuluvat Yhdysvaltain armeijan 173. maahanlaskuprikaatiin, jonka tukikohta on normaalisti Italiassa. Sotilaita kerrotaan olevan noin 300. Ukrainaan on tulossa myös muutamia Britannian armeijan sotilaita, kertoo Yhdysvaltain asevoimien lehti Defence News (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvaltalaissotilaiden tarkoituksena on antaa Ukrainan armeijalle koulutusta. Sotilaat ovat Ukrainassa lokakuuhun saakka.

Yhdysvallat ei ole Ukrainan sodan aikana antanut Ukrainan armeijalle aseita, mutta maan kongressissa harkitaan parhaillaan myös aseaun antamista.

Venäjältä vastatoimia

Venäjän johto on tuominnut jyrkästi yhdysvaltalaissotilaiden tulon Ukrainaan.

– On selvää, etteivät nämä sotilaat ole tuomassa rauhaa alueelle, sanoi Venäjän ulkoministeriön tiedottaja.

Ulkoministeriö varoittaa Ukrainan johtoa ja kansaa, että tämänkaltaisilla toimilla on seuraamuksensa.

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti asevoimien aloittaneen laajamittaiset harjoitukset maan reuna-alueilla.

Venäläissotilaat harjoittelevat mm. ilmatorjunta-asein viime vuonna Ukrainalta vallatulla Krimin niemimaalla. Lisäksi Venäjän armeija käynnistää huhtikuun 10. päivään saakka kestävät harjoitukset virallisesti Georgiaan kuuluvilla Abhasian ja Etelä-Ossetian alueilla sekä tukikohdissaan Armeniassa.i

Lähteet: Tass, Reuters