Kisa kauppojen paistopisteillä kovenee: Uusi Primula syntyy sinne

Primula pannaan uusiksi, suurimpina sijoittajinaan turkulainen Leipomo Salonen ja oululainen Pulla-Pirtti. Kuluttajien leipämieltymykset ovat muuttuneet selvästi kauppojen pikkupaistamoiden yleistyttyä.

talous

Primula tekee paluuta, nyt voimallisesti kauppojen paistopisteisiin. Uusi perustettava yhtiö Primula Oy keskittyy kaupoissa paikan päällä paistettaviin pakasteleipiin. Paistopisteiden yleistyminen on vavisuttanut suomalaista leipämarkkinaa: se on aiemmin mainittu aiemmin syynä eri leipomoalan väenvähennystarpeisiin, kun kuluttajat suosivat ulkomaista puolivalmisteleipää.

Primula hakeutui konkurssiin vuonna 2011 ja on sen jälkeen elänyt leivissä tuotemerkkinä, jonka Perheleipurit osti haltuunsa. Nyt Primula Oy perustetaan uudestaan uudenlaiseen elämään.

– Tavoitteena on rakentaa suomalainen vaihtoehto pakasteleipien markkinoille. Moni suomalainen syö tietämättään ullkomaalaista leipää, sanoo Primula Oy:n hallituksen puheenjohtajaja Juha Salonen.

Juha Salonen on myös turkulaisen Leipomo Salosen toimitusjohtaja. Tänään ilmoitetussa yrityskaupassa turkulaisyritys ostaa Perheleipurit kokonaan omistukseensa. Sitä olivat tähän asti omistaneet myös oululainen Pulla-Pirtti, tamperelainen Leivon Leipomo ja pieksämäkeläinen Moilas Leipomo.

Juha Salonen ei osaa vielä sanoa, seuraako yritysjärjestelyistä henkilövähennyksiä.

Kotimaiset vaihtoehdot vähissä

Elintarviketeollisuus ry:stä on arvioitu, että ulkomaisella leivällä on nyt noin 20 prosentin markkinaosuus Suomen leipämarkkinasta. Ripeä kasvu johtuu kauppojen leipäosastojen pikkupaistamoista. Niissä paistetaan enimmäkseen ulkomaisia puolivalmisteita, asialla sekä Lidl että suomalaiset valintamyymälät.

Kotimaiset vaihtoehdot ovat valikoimissa vähemmistössä. Leipomo Vaasan toimittaa paistamoihin omia pakasteleipiään, kun taas Fazer tekee tiloissa leipänsä jauhoista asti. Iso alueellinen pistepaistaja on keskisuomalainen Elonen.

Juha Salosen mukaan Primulankin pakasteleipiä on jo nyt saatavilla eri puolilla Suomea, mutta jatkossa läsnäolo on vielä näkyvämpää.

– Nyt olemme jo S-, K-, Lidl- ja Lähikauppa-ryhmän kaupoissa eli jalka on oven välissä, hän sanoo.

Primulan leipiä myydään kauppojen leivänpaistamoissa myös kauppojen omien tuotemerkkien nimillä.

Uuden Primula Oy:n suurimmat sijoittajat ovat Leipomo Salonen ja Pulla-Pirtti.