Miljardisijoittajan yllätysväite: Investoinnit karkaavat Suomesta Ruotsiin

Kansainvälisen suursijoittajan mukaan hidas ja kankea lupakäytäntö uhkaa viedä investointeja Suomesta naapurimaihin. Kaivosteollisuudelle maaperäkartoituksia tekevän yhtiön Mawsonin mukaan esimerkiksi Ruotsissa on helpompi toimia kuin Suomessa.

talous
Mawsonin johtava neuvonantaja Georgina Carnegie.
Mawsonin johtava neuvonantaja Georgina Carnegie. Yle

Mawsonilla on meneillään Suomessa noin kymmenen miljoonan euron hankkeet. Haluja lisätä investointeja olisi, mutta niitä jumittavat muun muassa hidas ja kankea lupahallinto. Suomessa ongelmana on selkeyden puute.

– Viranomaisten päätökset eivät saisi poiketa toisistaan eri puolilla maata. Lupaprosessit nielevät myös kohtuuttomasti aikaa, Mawsonin johtava neuvonantaja Georgina Carnegie sanoo.

– Mielestämme esimerkiksi Ruotsissa on paljon helpompi toimia, Carnegie lataa suoraan.

Eri arvioiden mukaan lupahallinnon ongelmat jarruttavat mahdollisia investointihankkeita jo sadoista miljoonista miljardeihin.

Mikäli lupahallintoa ei saada sujuvammaksi uhkaa hankkeita valua naapurimaihin kuten Ruotsiin.

Australialaistaustainen Mawson olisi valmis lisäämään investonteja Suomeen vaikka heti. Yhtiön edustaja vieraili äskettäin myös eduskunnan talousvaliokunnan kuultavana.

– Investointimme Suomessa ovat nyt noin kymmenen miljoonaa. Haluaisimme investoida 30 - 40 miljoonaa euroa lisää. Auttakaa meitä tekemään se, Georgina Carnegie huudahtaa.

Maailmanlaajuisesti Mawsonin hankkeet ovat noin 2,7 miljardia euroa. Projekteja on niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin. Suomessa yhtiö tutkii kultaesiintymiä Lapissa.

Cisco valitsi Espanjan

Espoossa toimiva it-yritys Cisco vei jo tuoreen hankkeensa Espanjaan. Suomessa ei vastakaikua tai luontevaa vuoropuhelua syntynyt.

– Kuka tietää, hanke olisi hyvinkin voinut toimia myös Suomessa.

Cisco on luomassa ja rakentamassa ison kaupungin digitalisointia.

– Hankkeen myötä löydettiin paikka ikään kuin innovaatiokeskukselle ja tuotekehityspaikalle, joka sitten houkutteli meitä myös investoimaan Barcelonaan.

– Kaupunki itse oli aktiivinen, innokas ja valmis kokeilemaan uutta tekniikkaa ja toimintatapoja. Tämä on iso mahdollisuus meille, Ciscon Suomen ja Baltian markkinoista vastaava johtaja Simo Leisti sanoo.

Maan hallituksessa viesti otetaan vakavasti. Ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakan (kok.) mukaan paljon on investointien haalimiseksi tehty, mutta hän myöntää että paljon on töitä vielä edessä. Toivakka mainitsee Suomen valteiksi muun muassa vakaan yhteiskunnan ja kilpailukykyisen yhteisöveroprosentin

– Toki meillä on tekemistä sen suhteen, että houkuttelisimme investointeja ja investoijia tänne paremmin. Me olemme pieni kotimarkkina ja tarvitsemme ulkomaista pääomaa, Toivakka sanoo.