Kirjastosta voi lainata vaikkapa sähkönmittarin

Taivalkosken pienkirjasto tarjoaa palveluja otollisella paikalla: samassa pihapiirissä on ylä- ja alakoulut sekä Päätalo-instituutin kulttuuritoiminnot.

kulttuuri
Taivalkosken kirjasto
Ensio Karjalainen / Yle

Taivalkosken kirjaston kävijämäärä kasvoi viime vuonna lähes prosentin edellisvuodesta. Se on melkoisen harvinaista pitäjässä, jonka väkimäärä kuihtuu vuosi vuodelta.

Kävijämäärä on kasvanut siitäkin huolimatta, että Taivalkosken kirjasto panostaa pääosin perinteisiin toimintoihin, erityisesti kirjojen lainaamiseen.

- Nuoret käyvät kirjastossa nykyisin hyvin paljon lehtiä lukemassa ja hengailemassa, toteaa kirjastotoimenjohtaja Rea Tiirola-Tyni.

Palvelu lähellä nuoria

Nuoria Taivalkosken kirjastoon houkuttelee palvelun läheisyys. Kirjasto toimii aivan ylä- ja alakoulujen kyljessä.

- Samasta pihapiiristä löytyy myös Päätalo-instituutti ja sen kulttuuritoiminnot. Nämä seikat vaikuttavat myös kirjaston suosioon. Teemme koulujen kanssa hyvin tiivistä yhteistyötä, Tiirola-Tyni toteaa.

Taivalkosken kirjaston ei ole tarvinnut panostaa lainoissaan erikoisuuksiin.

- Erikoisin lainattava tuote lienee sähkönkulutusmittari, Tiirola-Tyni naurahtaa.

Perhekerho kokoontuu kirjastossa

Kirjastonsa palveluja Tiirola-Tyni pitää laadukkaina, vaikka suurkirjastojen monipuolisuutta Taivalkoskelta ei löydykään.

- Meillä kokoontuu muun muassa joka toinen viikko alle kouluikäisten lasten vanhempien perhekerho, jossa on mukana neuvolan perhetyöntekijä. Se lienee aika harvinaista palvelua kirjastolta valtakunnallisestikin ajatellen.

Vuosituhannen taitteessa Taivalkosken kirjastossa lainauksia tehtiin hieman yli 100 000. Vuonna 2013 määrä oli 82 000.