Hyppää sisältöön

Älykoti haastaa asukkaan pihistämään sähköä – katso miten teknologia kodissa toimii

Helsingin Kalasataman älykotien asukkaat voivat tarkastaa töissä kännykästä, jäikö kahvinkeitin päälle. Sähkölaitteet voi myös näppärästi sammuttaa kodin ulkopuolella älypuhelinta hipaisemalla. Tarkan ja ajantasaisen kulutustiedon uskotaan vähentävän sähkön ja veden kulutusta.

Älykodin keittiön pistorasiat saa pois päältä kännykällä.
Petja Partanen esittelee Saija Niroselle, kuinka älykoti toimii.

Helsingin Kalasatamaan valmistuneissa kahdessa pilottitalossa asukkaat voivat hallita sähkölaitteitaan tietokoneella tai vaikka älypuhelimella. Käyttäjä voi helposti missä vain tarkistaa, että sähkölaitteet eivät jääneet kotona päälle tai vesi valumaan.

Etähallinnan lisäksi esimerkiksi sähkönkulutusta voi myös näppärästi tarkkailla reaaliajassa.

– Puhelimella voi nähdä meidän tämänhetkisen sähkönkulutuksen, joka on 274 Wattia. Lisäksi täällä näkyy kylmän ja lämpimän veden kulutus, huoneen lämpötila sekä vähän pidemmän ajan keskiarvo sähkönkulutuksesta, sanoo älykotiin hiljattain muuttanut Petja Partanen.

Omaa sähkönkulutusta jo monta vuotta seurannut Partanen ei pidä päälle parin tonnin älyjärjestelmää kalliina, vaikka summan takaisin tienaaminen sähköä säästämällä vie varmasti hyvin pitkän tovin.

– Kyllähän siihen kohtuullisen kauan näillä sähkön hinnoilla menee. Tietysti se on varmasti noususuunnassa, joten tämä on ihan järkevää tulevaisuuteen varautumista, sanoo Partanen.

Säästöjä kulutusta vähentämällä

Silmien edessä raksuttavien mittareiden uskotaan kannustavan ihmisiä vähentämään sähkön sekä veden kulutusta ja parantamaan näin koko talon energiatehokkuutta.

– On tutkittu, että reaaliaikainen tieto kulutuksesta vaikuttaa heti kustannusten alenemiseen. Vaikka yksittäinen asukkaan kohdalla ei puhuta kovin suurista eurosummista, tekee se taloyhtiön tasolla jo paljon, sanoo toimialajohtaja Harri Liukku ABB:ltä.

Järjestelmän uskotaan mahdollistavan keskimäärin 15 prosenttia pienemmän sähkön ja veden kulutuksen asuntoa kohden.

Seurannan lisäksi asukkaat voivat myös siirtää kulutusta edullisemman sähkön aikaan ja samalla tasata kulutuspiikkejä.

Kiinni omasta kiinnostumisesta

Hienosta tekniikasta huolimatta säästön tekeminen on kuitenkin lopulta asukkaan käsissä. Jos kulutuksen seuraaminen ei kiinnosta, voi älyjärjestelmän jättää huomiotta ja jatkaa sähkön sekä veden törsäämistä mielensä mukaan.

– On toki mahdollista, että joku ei välitä siitä pätkääkään. Uskomme kuitenkin siihen, että vaikka käyttäisi vain kotoa pois -kytkintä, niin yksistään jo se auttaisi paljon, sanoo Liukku.

Asunnon ovensuusta löytyvä kytkin sammuttaa virran kodin kaikista sähkölaitteista, joiden ei tarvitse olla jatkuvasti päällä tai edes valmiustilassa.

Kalasataman Fiskari ja Fregatti -talojen huoneautomaatiojärjestelmät ovat toimittaneet yhdessä Helen ja ABB.

.
.