Koulupuukottaja imppasi kaasua ennen tekoaan – "On ihan hullu olo"

Utsjoen koulupuukottaja imppasi sytytinkaasua ennen tekoaan, käy ilmi poliisin esitutkintamateriaalista. Hän soitti tekonsa jälkeen hätäkeskukseen ja tunnusti puukottaneensa lukion toista oppilasta. Myös puukotuksen uhri ehti soittaa hätäkeskukseen ennen kuolemaansa.

Yle Saame
Ohcejohka 5.3.2015
Vesa Toppari / Yle

Puukotuksesta syytetty 31-vuotias mies kertoi impanneensa butaani-kaasua tyttöystävänsä asunnolla ennen verityötä. Hän oli ottanut mukaansa puukon ja lähtenyt se kädessä viereisessä rakennuksessa sijainneelle koululle.

Hän oli kävellyt koulun taukotilaan, jossa oli kaksi tyttöä ja poika istuivat tekemässä ryhmätyötä. Mies ei puhunut kenellekään mitään, käveli taukotilan läpi, imppasi lisää butaania ja palasi takaisin taukotilaan.

Mies iski uhriaan puukolla useita kertoja. Puukotuksen jälkeen mies palasi kotiinsa ja soitti hätäkeskukseen.

Kun hätäkeskuspäivystäjä kysyi motiivia, mies vastasi:

– Mä olen hengittänyt kaasua, on ihan hullu olo.

Oikeuskemian professorin mukaan impannut henkilö on vaaraksi itselleen ja muille, koska hänen käytöksensä saattaa muuttua epänormaaliksi, impulsiiviseksi ja väkivaltaiseksi. Sekavuus saattaa jatkua päiviä runsaan käytön jälkeen ja psykoottisia vaikutuksia voi tulla jopa kuukausia käytön jälkeen.

Puhelun jälkeen mies antautui häntä hakemaan tulleille poliiseille.

"Mua on puukotettu"

Uhri ehti myös itse soittaa hätäkeskukseen.

– Mua on puukotettu, hän sanoi puhelimessa.

Poika kuoli pian soiton jälkeen.

Puukottaja kertoi kuulusteluissa, että hän oli päättänyt jo ennen kouluun menoa puukottaa jotain. Uhrinsa hän valitsi, koska tämä oli ensimmäinen miespuolinen henkilö, jonka hän näki. Syytetty kiisti, että hänellä olisi ollut kaunoja uhriaan kohtaan.

Poliisi ei saanut esitutkinnassa näytettyä, että tekoon liittyisi suunnitelmallisuutta. Muun muassa internetissä levinneet huhut siitä, että teko oli suunniteltu ja sen tarkoituksena olisi ollut päästä nopeammin vankilaan, olivat poliisin mukaan osoittautuneet väärinymmärrykseksi. Poliisi epäili miestä taposta, josta syyttäjä nosti häntä vastaan syytteen.

Yksi todistaja kertoi, että syytetty oli puhunut jonkun koulun oppilaista käräyttäneen hänet, kun hän oli ollut humalassa asuntolassa. Syytetty sai potkut asuntolasta ja muutti asumaan kihlattunsa asuntoon koulun viereen.

Toinen todistaja kertoi syytetyn vihjailleen vähän ennen puukotusta, että hän tekisi jotakin jollekin.

Syytetty kiisti todistajien ja uhrin omaisten väitteet kuulusteluissa.

Uhri "kympin oppilas"

Kun poliisi kysyi kuulusteluissa, miksi hän puukotti uhriaan, syytetty vastasi:

– Hän oli ensimmäinen kohdalle sattunut uhri.

– En osaa edelleenkään kertoa mitään järkevää syytä tapahtumalle.

Kun poliisi kysyi butaanin vaikutuksesta tapahtumiin, vastaus tuli:

– En olisi varmasti tuota tehnyt jos en olisi impannut butaania.

Syytetty kertoi, että hänen muistikuvansa olivat hataria, luultavasti impatun kaasun takia.

Syytetty oli edellisenä päivänä lähdössä Utsjoelta Ouluun. Kuitenkin viime hetkellä ennen lähtöä hän ilmoitti, ettei lähdekään.

Jutun lähteenä on käytetty poliisin esitutkintamateriaalia ja syyttäjän haastehakemusta.