Sairastuitko ennen yo-kirjoituksia? – Näin lääkärintodistus voi vaikuttaa arvosanaan

Sairastunut abiturientti yleensä joko mitätöi alkuperäisen ilmoittautumisensa tai osallistuu huonokuntoisena kokeeseen. Jälkimmäinen vaihtoehto on tyypillisempi. Tällöin kokelaan vointi huomioidaan arvostelussa – vaikutus ei kuitenkaan ole suuri.

Kotimaa
Ylioppilaskirjoitukset
Tommi Parkkinen / Yle

Ylioppilaskirjoituksissa ei ole varapäiviä, jolloin varsinaisena päivänä sairastunut kokelas voisi osallistua kokeeseen. Osa haluaa pitää aikataulustaan kiinni ja tulee paikalle heikossakin kunnossa.

Vointi otetaan huomioon arvostelussa. Prosessi ei kuitenkaan ole ihan yksinkertainen. Oppilas jättää lääkärin tai sairaanhoitajan kirjoittaman todistuksen koululle, joka puolestaan lähettää sen ylioppilastutkintolautakunnalle.

– Asiantuntijalääkärimme arvioi, miten sairaus on vaikuttanut koesuoritukseen. Tämän jälkeen asiaa käsitellään erillisessä valiokunnassa, joka päättää mahdollisesta hyvittämisestä, kertoo ylioppilastutkintolautakunnan tutkintosihteeri Markku Rytkönen.

Todistus ei vaikuta arvosteluun merkittävästi, ja maksimipistemäärä vaihtelee oppiaineittain. Äidinkielessä se on 3, vieraassa ja toisessa kotimaisessa kielessä 6 ja reaaliaineissa ja matematiikassa 2 pistettä. Käytännössä todistuksesta on hyötyä siis rajatapauksissa, joissa lisäpisteet nostavat tuloksen seuraavaan arvosanaan.

Suurempi osa menee sairaana kokeeseen

Sairastuminen ei ole epätavallista ylioppilaskirjoitusten aikaan, jolloin liikkeellä on niin vatsatautiepidemioita kuin influenssaa.

Tullaanko kokeeseen sairaana vai haetaanko ilmoittautumisen mitätöintiä? Rytkösen mukaan aivan tarkkaa vastausta on hankala sanoa. Luvut antavat kuitenkin suuntaa:

– Lautakunnalle tuli koko viime vuonna noin 500 hakemusta, joissa haettiin ilmoittautumisen mitätöimistä.

Arvosanaan vaikuttavia todistuksia tarkasteleva valiokunta käsitteli puolestaan keväällä 1200 ja syksyllä 800 tapausta.

– Näissä luvuissa on mukana muitakin kuin sairastapauksia, kuten esimerkiksi vaikeaan elämäntilanteeseen liittyviä asioita. Sairastuminen on varmaankin kuitenkin aina se suurin syy, joten tästä voisi päätellä, että suurin osa taitaa mennä sairaana kokeeseen.

Ilmoittautumisen mitätöinti yhtenä vaihtoehtona

Joissakin tilanteissa abiturientin kunto voi olla niin huono, että koe jätettävä kokonaan väliin. Abi voi tehdä ylioppilastutkintolautakunnalle vapaamuotoisen hakemuksen ilmoittautumisen mitätöinnistä. Mukaan tulee liittää todistus sairastumisesta.

Armeijan valapäivä on katsottu myös perusteeksi ilmoittautumisen mitätöimiselle.

Markku Rytkönen, ylioppilastutkintolautakunta

– Jos hakemus hyväksytään, ilmoittautuminen poistetaan kokelaan tiedoista eikä sitä lasketa yrityskerraksi, Rytkönen.

Suurin osa mitätöintitapauksista liittyy sairastumisiin. Syyksi voi riittää myös esimerkiksi työskentely tai opiskelu ulkomailla.

– Nyt oli tapauksia, joissa armeijan valapäivä sattui samalle päivälle äidinkielin kokeen kanssa. Se katsottiin myös perusteeksi ilmoittautumisen mitätöimiselle.

Ylioppilastutkinnon voi hajauttaa kolmeen peräkkäiseen tutkintokertaan. Jos esimerkiksi syksyllä kirjoittamisen aloittanut ei pääse keväällä osallistumaan, kokeen voi suorittaa vasta seuraavana syksynä.