Seniorikuskit tuovat myös positiivisia vaikutuksia liikenteeseen

Uudemmista autoista löytyy rutkasti teknologiaa, joka auttaa varsinkin senioriautoilijoita tien päällä. Vaikka iäkkäämmillä kuskeilla riskit liikenteessä kasvavat, ovat he toisaalta kaikkein varovaisimpia tienkäyttäjiä.

liikenne
Kokeneet silmät tarkkailevat tietä.
YLE / Pekka Loukkola

Iän myötä autoiluun tulee usein ylimääräisiä haasteita, kun esimerkiksi havainnointi- ja näkökyky eivät ole enää parhaassa terässä. Autoilevan ikäihmisen tulee tarkastuttaa ajokykynsä säännöllisesti 70 vuotta täytettyään.

Uusi teknologia autoissa mahdollistaa pienien virheiden tekemisen ilman suurempia vaaratilanteita. Autoissa on esimerkiksi ajonhallintaan, valoihin, nopeuteen ja virkeyteen liittyviä järjestelmiä.

Mikkeliläinen 77-vuotias Mikko Auvinen on intohimoinen autoilija, joka paahtaa tien päällä useita kymmeniä tuhansia kilometrejä vuodessa. Auvinen kannattaa uuden teknologian tuomia apuja tien päällä.

– Automaatilla ajaminen on nautinnollista, kun voi keskittyä vain ajamiseen eikä liikkeelle lähtiessä tarvitse painaa muuta kuin kaasua. Kokeilen mielelläni autoihin tulleita uusia apuvälineitä, Auvinen kertoo.

Senioriautoilijoiden tärkeimpänä apuvälineenä Liikenneturvan kouluttaja Seppo Viljakainen pitää juuri automaattivaihteistoa.

– Automaattivaihteisto on mielestäni erittäin hyvä apuväline, koska silloin auton käsittelyyn ei tarvitse kiinnittää niin paljoa huomiota. Tällöin havainnointiin jää paremmin aikaa ja voidaan keskittyä liikennetilanteiden seuraamiseen.

Myös ABS-jarrut sekä ajovakauden hallintajärjestelmä ovat varteenotettavia apuvälineitä tien päällä.

Liikenneturvan kouluttaja Seppo Viljakainen suosittelee automaattivaihteisen auton tuomia hyötyjä.
Liikenneturvan kouluttaja Seppo Viljakainen suosittelee automaattivaihteisen auton tuomia hyötyjä.Simo Kurki / Yle

– ABS-jarrujen avulla voidaan jarruttaa ja ohjata autoa samalla. Ajovakauden hallintajärjestelmä niin ikään korjaa pienet virheet esimerkiksi kaarreajossa. Jos auto lähtee luisuun niin hallintajärjestelmä automaattisesti ohjaa autoa takaisin menosuuntaan, selventää Viljakainen.

Viljakainen kuitenkin muistuttaa, ettei apujärjestelmiin pidä luottaa liikaa.

– Apujärjestelmät eivät ole fysiikan lakien yläpuolella. Jos lähdetään huolimattomasti liikenteeseen ja luotetaan liikaa järjestelmiin, voivat seuraukset olla tuhoisat.

Ikäihmisten varovaisella ajotyylillä on myös positiivisia vaikutuksia

Senioriautoilijoista saattaa kuulla usein puhuttavan negatiiviseen sävyyn. Vaikka ikä tuo lisää haasteita liikenteessä selviytymiseen, ovat ikäihmiset kaikkein maltillisimpia ratin takana.

– Tässä on tietty ristiriita: ikäihmisillä on halu toimia liikenteessä vastuullisesti, mutta joissain tapauksissa heiltä puuttuu kyky. Kun taas vastaavasti nuorilla kykyä löytyisi, mutta halu on kyseenalainen, rikosylikonstaapeli Harri Kääpä kertoo.

Seppo Viljakainen muistuttaa, että ikäautoilu tuo myös positiivisia vaikutuksia tien päälle.

– Harkintakyky kasvaa usein iän myötä. Ei lähdetä pimeällä tai huonolla säällä välttämättä liikenteeseen ollenkaan. Ajokilometrit tuovat kokemusta ja kompensoivat haittavaikutuksia.

Iäkäs kuski selvitti toisen silmänsä olleen sokea kymmenisen vuotta eikä toisellakaan silmällä käytännössä näe ja arveli sitten, että nyt on paras lopettaa.

Harri Kääpä

Harkintakykyä tarvitaan myös silloin, kun omaa ajokykyä tarvitsee punnita tosissaan. Useita vuosia vanhempien autoilijoiden kanssa työskennelleen rikosylikonstaapeli Käävän mukaan harva kyseenalaistaa omatoimisesti kelpoisuutensa auton ratissa.

– Poikkeuksellisesti kerran eräs iäkäs henkilö tuli oma-aloitteisesti luokseni ajokorttinsa kanssa. Hän selvitti toisen silmänsä olleen sokea kymmenisen vuotta eikä toisellakaan silmällä käytännössä näe ja arveli sitten, että nyt on paras lopettaa. Vaikka kortti olisikin ollut voimassa vielä vuosia, Kääpä muistelee.

Seniorikuski Mikko Auvinen uusi korttinsa viimeksi vuosi sitten ja aikoo jatkaa ajamista niin pitkään kuin terveys sallii.

– Jossain vaiheessa on pakko hyväksyä se tosiasia, että ajokortti viedään pois. Kyllähän se silloin pahalta tuntuu.