Suklaabisnes suututtaa ukrainalaisia: Presidentillä tehdas Venäjällä

Presidentin makeistehtaat ja etenkin Venäjällä jatkuva tuotanto ovat saaneet ukrainalaiset kysymään, mitä Venäjä hyötyy toiminnan sallimisesta.

Ulkomaat
Roshen-suklaaliikkeen näyteikkuna
Roshen valmistaa ja myy satoja erilaisia makeisia. Kerstin Kronvall / Yle

Suklaatehtailija Petro Porošenko sanoi ennen presidentinvaaleja toukokuussa 2014, että hän myy bisneksensä, jos tulee valituksi. Nyt vaaleista on jo yli yhdeksän kuukautta, ja tehtaat ovat edelleen hänen. Tämä ärsyttää monia ukrainalaisia, joiden mielestä presidentin ei kuulu olla samalla elinkeinoelämän vaikuttaja.

Porošenkon suklaan nimi ja tunnettu tavaramerkki on Roshen. Yritys on alallaan yksi maailman kahdestakymmenestä suurimmasta. Valmista tuotetta syntyy vuodessa noin 450 000 tonnia ja erilaisia suklaamakeisia valmistetaan yli kolmesataa.

Roshen markkinoi itsensä Ukrainassa muun muassa rakentamalla lasten leikkipaikkoja. Niitä on eri puolilla maata jo 80. Tehtaissa järjestetään myös ilmaisia tutustumiskäyntejä lapsiryhmille.

Tehtaita on Ukrainan lisäksi Liettuassa, Unkarissa ja Venäjällä.

Makea elämä voi muuttua kitkeräksi

Ukrainalaisia on yhä enemmän alkanut suututtaa, että Ukrainan presidentillä on tehdas Venäjällä. Ukraina käy maansa itäosissa sotaa venäläisiä sotilaita vastaan, ja Venäjä toimittaa ukrainalaisille separatisteille aseita. Ja samanaikaisesti maan presidentin tehdas tuottaa Venäjällä suklaata.

Venäjä on lopettanut kaiken tuonnin Ukrainasta, mukaan lukien hyvin tärkeän elintarviketuonnin. Ja samanaikaisesti Ukrainan presidentin tehdas valmistaa Venäjällä makeata syötävää.

Venäjän kielessä on sanonta "žizn v šokolade", "elämä suklaassa" eli makea elämä.

Miten tämä on mahdollista, kysyy yhä useampi ukrainalainen. Ilmassa leijuu suuri epäluulo, moni on varma, että Porošenko on jollakin tavalla voidellut venäläisiä viranomaisia saadakseen pitää tehtaansa. Vaikkei näin olisikaan, presidentin tehdas ei edistä hänen asemaansa Ukrainassa.

Roshenin tehdas Venäjällä sijaitsee Lipetskin kaupungissa, joitakin satoja kilometrejä Ukrainan rajalta. Maaliskuussa 2014 tehdas suljettiin, kun Venäjän viranomaiset pidättivät yrityksen kaikki varat ja sitä uhkasi takavarikointi. Päästiin kuitenkin sopimukseen, ja jo huhtikuussa 2014 tehdas oli taas käynnissä.

Sen tuotanto ei kuitenkaan ole täydessä vauhdissa, sillä myös Venäjällä on epäluuloja Roshenia kohtaan. Porošenkon tehtaan valmistama suklaa ei enää mene kovin hyvin kaupaksi Venäjällä.

Venäjän kielessä on sanonta "žizn v šokolade", "elämä suklaassa" eli makea elämä. Presidentti Porošenkon elämä voi tulla vähemmän makeaksi juuri suklaan takia, jos hänen tehtaansa Venäjällä alkaa harmittaa ukrainalaisia vielä enemmän.

Kerstin Kronvall, Kiova
Yle Uutiset