Alasammuttu amerikkalaispommittaja saattoi löytyä Ruotsin edustalta – video

Ruotsalaissukeltajat ovat mahdollisesti löytäneet toisen maailmansodan aikaisen yhdysvaltalaisen pommikoneen jäänteet merestä Ruotsin eteläpuolelta. Pommikone ammuttiin alas syyskuussa vuonna 1944.

Ulkomaat
Ruotsin edustalta merestä löytynyt lentokoneen potkuri.
Ruotsalaissukeltajat löysivät merenpohjasta koneen osia jo ensimmäisellä sukelluksellaan.

Ruotsalaiset sukeltajat ovat löytäneet Ruotsin eteläpuolelta merestä osia, jotka saattavat olla toisen maailmansodan aikana alasammutusta yhdysvaltalaisesta pommikoneesta. Saksalainen hävittäjä ampui B-17-pommikoneen alas syyskuussa 1944.

Englannista noussut pommikone oli matkalla pommittamaan kohdetta Prahan läheisyydessä, kun sen moottoreihin tuli vikaa. Kone kääntyi turvaan päästäkseen kohti puolueetonta Ruotsia, mutta saksalainen hävittäjä ampui sen alas lähellä Trelleborgin kaupunkia Ruotsin etelärannikolla.

Kone syöksyi mereen ja sen kymmenhenkisestä miehistöstä – jotka olivat antaneet koneelle lempinimen Stinker – kuoli yhdeksän.

Koneen perämies selvisi ainoana hengissä koneen putoamisesta. Lentäjä löytyi kuolleena merestä. Suunnistajan ruumis huuhtoutui rantaan lähellä Trelleborgia vuotta myöhemmin. Kuutta miehistön jäsentä ei ole koskaan löydetty.

Löydön tehneet sukeltajat Tobias Andersson ja Johan Ohlén olivat kuulleet pudonneesta koneesta jo aiemmin ja kun paikallinen kalastaja kertoi löytäneensä metallisia osia verkoistaan, he päättivät tarkistaa paikan.

Andersson ja Ohlén löysivät todennäköisiä koneenkappaleita merenpohjasta jo ensimmäisellä sukelluksellaan.

Merenpohjasta on löytynyt muun muassa koneen moottoreita, laskuteline, potkureita sekä ammuksia.

Kaikki merkit viittaavat kadonneeseen pommittajaan

Andersson ja Ohlén eivät olleet uskoa onneaan, kun he löysivät osat.

– Ensimmäinen asia, jonka näimme merenpohjassa sukellettuamme, oli koneen potkuri. Tiesimme, että kyse oli pudonneesta lentokoneesta, mutta emme olleet varmoja, oliko se juuri se kone, jota etsimme. Mietimme, olisimmeko voineet olla niin onnekkaita, Ohlén sanoi.

Putoamispaikka on melko lähellä rantaa ja Trelleborgin kaupunkia. Kone on meressä noin 16 metrin syvyydessä.

– Koneeseen tuli moottorivika sen lentäessä Saksan yllä ja miehistön piti pudottaa pommit ennen kohteeseen pääsyä. He käänsivät koneen kohti Ruotsia päästäkseen sinne turvaan. Miehistö luuli jo melkein päässeensä turvaan, kunnes saksalainen hävittäjä hyökkäsi koneen kimppuun. Kone oli ollut jo Trelleborgin yllä, mutta miehistö kääntyi takaisin merelle ja lopulta kone putosi mereen, Andersson kertoi.

Andersson ja Ohlén eivät ole vielä löytäneet varmoja todisteita siitä, että nyt löydetyt koneenkappaleet todella ovat peräisin Stinkeristä. Vaikuttaa kuitenkin todennäköiseltä, että kyse on kadonneesta koneesta.

– Koneen osat löytyivät alueelta, jonne B-17 putosi sodan aikana. Laskutelineet ovat samaa tyyppiä, kuin pudonneessa koneessa, moottori on samanlainen ja muutkin osat ovat samanlaisia kuin B-17-pommikoneessa, Andersson totesi.

Andersson ja Ohlén aikovat jatkaa sukelluksia alueella löytääkseen lisää koneenosia.

B-17E-pommikone kuvattuna todennäköisesti vuonna 1942.
B-17E-pommikone kuvattuna todennäköisesti vuonna 1942.Yhdysvaltain ilmavoimat

Pentagon on ollut yhteydessä sukeltajiin

Yhdysvaltain puolustusministeriön osasto, joka etsii sodissa kadonneiden sotilaiden jäännöksiä, on jo ollut yhteydessä sukeltajiin.

– Toisessa maailmansodassa katosi yli 70 000 yhdysvaltalaissotilasta ja kyseinen osasto pyrkii etsimään ja kotiuttamaan kadonneiden sotilaiden jäänteitä. He ovat kysyneet, miltä löytyneet osat näyttävät, mistä osat löytyivät, tai olemmeko löytäneet ruumiita tai muita asioita, jotka voisivat vahvistaa, mistä koneesta on kyse, Andersson kertoi.

Yhdysvaltain ilmavoimat käytti B-17-pommikoneita saksalaisten kohteiden tarkkuuspommituksiin toisen maailmansodan aikana. Koneet nousivat pommituslennoille englantilaisilta lentokentiltä. Boeingin valmistama nelimoottorinen pommikone tunnettiin myös nimellä Lentävä linnoitus.

Kone oli suunniteltu erityisesti korkealta tapahtuviin pitkän matkan pommituslentoihin. B-17-pommikoneet pudottivat sodan aikana saksalaiskohteisiin enemmän pommeja kuin mikään muu konetyyppi.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset