Englanninkielisen eskarin laajentamiselle tarvetta Porissa

Vaikka kaikki halukkaat eivät pääse Satakunnan ainoalle englanninkieliselle luokalle, ei Porin Cygnaeuksen kouluun ole tulossa rinnakkaisluokkaa. Isoin paine toiseen ryhmään on tällä hetkellä englanninkielisessä esikoulussa.

englannin kieli
Cygnaeuksen uudistettu puisto Porissa.
YLE / Katja Halinen

Satakunnan ainoalle englanninkieliselle luokalle eivät kaikki halukkaat mahdu. Joka vuosi Porin Cygnaeuksen koulun englanninkieliselle ykkösluokalle on jonkin verran enemmän pyrkijöitä kuin sinne pystytään ottamaan.

Hakijoita syksyn ykkösluokalle on nyt kaksikymmentä. Ensi viikolla järjestetään hakijoille testit, joiden perusteella sisään otetaan 17 oppilasta.

– Joka vuosi aina osa hakijoista joutuu luopumaan englanninkieliseen opetukseen pääsystä. Luokan koko on rajattu, sanoo Cygnaeuksen koulun rehtori Arto Suni.

Uutta rinnakkaisluokkaa opetukselle ei Cygnaeuksen kouluun kuitenkaan harkita, ainakaan vielä.

Sunin mukaan tässä vaiheessa tarve Porissa olisi pikemminkin toiselle englanninkieliselle esikouluryhmälle, jonka suosio on kasvanut koko ajan.

Englanninkielinen eskari toimii Porissa Viikarin päiväkodin yhteydessä.

– Jos toinen englanninkielinen esikouluryhmä jossain vaiheessa toteutuu, niin sitten vasta ryhdytään pohtimaan tarvetta toiselle englanninkieliselle luokalle.

Asian eteneminen vaatiisi lautakunnan käsittelyn ja siihen liittyvät taloudelliset päätökset.

Raumalla annetaan kielikylpyjä

Raumalla ei ole varsinaista englanninkielistä koululuokkaa, mutta muun muassa Rauman normaalikoulussa on kielipainotteisia luokkia. Koulutus tapahtuu pääasiassa suomen kielellä, mutta opetuksessa on erityinen sija kielten opetuksessa.

Lisäksi Raumalla annetaan maahanmuuttajataustaisille oppilaille omaa koulutusta. Suomi toisena kielenä -opetus on tarkoitettu oppilaalle, jonka suomen kielen taito ei kaikilla osa-alueilla ole äidinkielisen puhujan tasoinen.

Raumalla toimii myös yksityinen englanninkielinen esikoulu.