1. yle.fi
  2. Uutiset

"Kaikki halusivat tehdä tämän Miinan kunniaksi" – onnettomuudessa kuolleen näyttelijän elokuva tehtiin valmiiksi talkoilla

Lyhytelokuva Dyykkivuoro sai alkunsa näyttelijäystävysten Miina Maasolan ja Kaisa Mattilan yhteistyöstä. Elokuvan tekeminen sai dramaattisen käänteen, kun Maasola menehtyi auto-onnettomuudessa saamiinsa vammoihin.

Kotimaan uutiset
Eeva Soivio ja Kaisa Mattila Dyykkivuoro-elokuvassa
Ville Salminen / Legenda

Lyhytelokuva Dyykkivuoro sai torstaina ensiesityksensä Tampereella.

Elokuva syntyi näyttelijä Miina Maasolan ideasta. Hän ehdotti elokuvan kirjoittamista ystävälleen Kaisa Mattilalle.

– Koska en ollut kirjoittanut aikaisemmin mitään, Miina piti minulle pikaisen käsikirjoituskurssin. Meillä ei ollut aihetta, mutta Miina keksi yhtäkkiä, että lähdetään dyykkaamaan. Tästä meidän reissusta tuli sellainen seikkailu, että tarina syntyi itsestään.

Naisten oli myös tarkoitus näytellä elokuvassa. Elokuvan tekeminen sai kuitenkin dramaattisen käänteen: kun käsikirjoitus oli lähes valmis, Maasola ajoi autollaan kolarin ja menehtyi myöhemmin.

Kuolema toi tauon elokuvan tekemiseen.

– Asiat menivät hetkeksi jäihin. Päätimme kuitenkin tuotantoyhtiö Legendan kanssa viedä Miinan idean loppuun. Ystäväni Eeva Soivio tuli näyttelemään Miinan roolin, kertoo Mattila.

Valmiiksi elokuva saatiin talkootyönä.

– Meillä ei ole ollut minkäänlaista rahoitusta. Oli hienoa, että mukana oli silti ammattiporukka. Kaikki halusivat tehdä tämän Miinan kunniaksi, mutta myös ammatillisista syistä.

Naisten välisestä ystävyydestä

Dyykkivuoro on ennen kaikkea tarina naisten välisestä ystävyydestä. Elokuvasta välittyy se, että se on ystävysten käsikirjoittama, kertoo Mattila.

Mutta nyt kun näin täällä valmiin elokuvan, minulle tuli hyvä olo. Huikeat tunnelmat.

Kaisa Mattila

– Kun teimme käsikirjoitusta, sanoin miehelleni, että ”Herrajumala, me puhutaan paljon!”

– Dyykkaus meinasi unohtua, kun menimme käymään viinilasillisella. Puhe miehistä, seksistä, maailmanrauhasta ja keskitysleireistä vei mukanaan. Kun meillä oli vaikkapa käsikirjoituspalavereja, niin aluksi puhuimme tunnin yhteen ääneen. Vähintään kerran itkimme. Sen jälkeen ryhdyimme kirjoittamaan, Mattila muistelee.

Prosessin jatkaminen yksin oli Mattilan mukaan hankalaa.

– Elokuvan leikkausversioiden katsominen on ollut tosi vaikeaa. En oikein edes saanut käsitystä siitä, mitä näen. Olen vain miettinyt, että siellä ei ole sitä yhtä ihmistä, joka siinä piti olla.

– Mutta nyt kun näin täällä valmiin elokuvan, minulle tuli hyvä olo. Huikeat tunnelmat, huokaa Mattila.

Näyttelijä Miina Maasola valmistui teatterikorkeakoulusta taiteen maisteriksi vuonna 2003. Hän oli vuodet 2003–2006 kiinnitettynä Vaasan kaupunginteatteriin. Maasola oli myös tamperelaisen Teatteri Siperian perustajajäsen. Teatterin lisäksi hän esiintyi tv-sarjoissa ja elokuvissa. Miina Maasola menehtyi auto-onnettomuudessa saamiinsa vammoihin helmikuussa 2014.

Lue seuraavaksi