Amerikan mustat surmat

Rotu ratkaisee, kun Yhdysvaltain mustat ja latinot varastoidaan vankiloihin eikä heidän keskinäisiä väkivallantekojaan vaivauduta aina kunnolla tutkimaan. Yle TV2 torstaina 19.3.2015.

Silminnäkijä
Nyrkkeilyklubi eteläisessä Los Angelesissa.

Rotusuhteet ovat jälleen kärjistyneet Yhdysvalloissa. Mustan väestön epäluulo ja jopa vihamielisyys poliisia kohtaan on kasvanut viimeaikaisten ampumistapausten takia. Poliiseja ei ole rangaistu. Samalla mustien keskuudessa on vahvistunut käsitys, ettei heidän elämälleen anneta samaa arvoa kuin valkoisille.

Silminnäkijän raportti kertoo rotusuhteista eteläisessä Los Angelesissa, joka on pahamaineisuudessaan maailmankuulu. Alue on ollut väkivaltaisten mellakoiden näyttämönä sekä huume- ja jengisotien riivaamana jo vuosikymmeniä. Eero Ojanperä vieraili alueella helmikuun lopulla.

Minimoottoripyörällä kruisaillaan.
Minimoottoripyörällä kruisaillaan eteläisessä Los Angelesissa. Mustien ja latinojen asuttama kaupunginosa on pahamaineisuudessaan maailmankuulu. Yle

- Mielestäni tilanne on käynyt vain pahemmaksi, kertoo pastori Jonathan Moseley osallistuessaan mielenosoitukseen poliisiväkivaltaa vastaan. Hänestä poliisi turvautuu liian herkästi ampumiseen eikä muihin keinoihin tilanteiden rauhoittamiseksi.

LAPD eli Los Angelesin poliisi kuuluu Yhdysvaltain tunnetuimpiin. Sekin on saanut osakseen syytöksiä liipasinherkkyydestä ja väkivallan käytöstä.
LAPD eli Los Angelesin poliisi kuuluu Yhdysvaltain tunnetuimpiin. Sekin on saanut osakseen syytöksiä liipasinherkkyydestä ja väkivallan käytöstä. Yle

Mustat ja latinot tuntevat tulevansa varastoiduiksi vankiloihin, ja pääsyynä on ns. huumeiden vastainen sota. Sillä rangaistaan erityisesti katukäyttäjiä ja kauppiaita. Kolmannen rötöksen seurauksena on usein elinkautinen tuomio.

- Järjestelmän rattaisiin joutuminen on pahinta painajaista, kertoo Ron Preyer, joka on viettänyt vankilassa 20 vuotta.

Eteläisen Los Angelesin mustat osoittavat mieltään poliisin väkivaltaa vastaan.
Eteläisen Los Angelesin mustat osoittavat mieltään poliisin väkivaltaa vastaan. Yle

Vakavasta rikoksesta tuomitun on vaikea palata yhteiskuntaan, sillä tuomio kummittelee työn- ja asunnonsaannissa jopa loppuelämän ajan.

Rotu ratkaisee edelleen monissa asioissa, vaikka lainsäädäntöön perustuva rasismi on poistettu. Barack Obaman valinta presidentiksi sai monet kuvittelemaan että rotukiistat jäivät samalla historiaan. Näin ei ole käynyt, ja pettymys on osaltaan tuonut ne uudestaan keskustelun piiriin.