1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Afganistanissa tyttöjä kasvatetaan pojiksi - perheen kunnia pelissä

Afganistanissa elää perinne pukea tyttölapsia pojiksi. Ruotsalainen toimittaja törmäsi salattuun ilmiöön ja teki poikatytöistä kirjan. Afganistanissa naisen asema on yhä huono, ja paine pojan saamiseksi perheeseen on niin suuri, että tarvittaessa tyttö saa kasvaa poikana murrosikään asti.

kulttuuri
Kuva Kabulin tyttöjen salaisuus kirjasta.
Yle

Ruotsalainen toimittaja Jenny Nordberg törmäsi Afganistanissa ilmiöön, joka on julkinen salaisuus. Useissa perheissä on tyttö, joka elää pojan elämää. Vaikka tapa on yleinen, tiedonhankinta ei ollut helppoa.

- Mistään ei löytynyt tietoa ilmiöstä. Ei verkosta, ei arkistoista. Edes Afganistanissa työskentelevät naisasia-asiantuntijat eivät tunteneet ilmiötä. Jouduin siis tekemään hyvin vanhanaikaista toimittajan työtä, eli kävelin ja koputtelin ihmisten ovia. Lähes kaikki afganistanilaiset tunsivat jonkun suvustaan tai naapurustosta, joka oli, tai oli ollut poikatyttö. Mutta kukaan ei halunnut esitellä minua heille. Hyvin hitaasti pääsin jäljille ja löysin perheitä, jotka olivat valmiita kertomaan tarinansa, muistelee Jenny Nordberg tutkimustyönsä alkuvaiheita.

Nordberg julkaisi aiheesta ensin artikkelin, joka palkittiin Pulitzerilla. Myöhemmin hän palasi Afganistaniin ja kokosi tarinoista kirjan Kabulin tyttöjen salaisuus. Samalla hän pääsi syvemmälle perinteeseen, joka on iskostunut syvälle Afganistanin yhteiskuntaan.

"Afganistan on pahin paikka syntyä tytöksi"

Syy siihen miksi tyttöjä kasvatetaan pojiksi, johtuu yhteiskuntarakenteesta. Naisilla ei juuri ole arvoa, joten jokaiseen perheeseen toivotaan hartaasti poikaa. Jos poikaa ei synny, tyttö saa ryhtyä pojaksi, jotta perheen kunnia säilyy. Pojaton perhe on arvoasteikossa alhaalla, ja äiti on silloin täysin epäonnistunut tehtävässään. Pojiksi puetuilla tytöillä on oma nimityskin: bacha posh.

Jenny Nordberg ymmärtää miksi bacha posh -ilmiö on voimissaan.

-Afganistan on yhä ehdottomasti maailman pahin paikka syntyä tytöksi. Naisilla ei ole mitään oikeuksia.

Tyttöjä puetaan pojiksi myös siksi, että he voivat auttaa perhettä elannon hankinnassa. Pojat saavat liikkua vapaasti kodin ulkopuolella ja tehdä myös töitä. Nordberg näkee bacha posh -ilmiössä myös hyviä puolia ; näin muutamat tytöt saavat edes hetken elämässään olla vapaita.

- He saavat rohkeutta ja itseluottamusta. He uskaltavat puhua miehille ja katsoa silmiin. Opin tunnistamaan entisen bacha poshin katseesta, joka oli paljon rohkeampi kuin naisilla yleensä.

Paluu tytöksi ei ole helppoa

Poikatyttöjen oikeudet päättyvät kuitenkin murrosikään. Silloin heidän on palattava tytöiksi, jotta tytöistä saataisiin se ainut hyöty, mikä heillä on annettavanaan - eli parantaa perheen asemaa hyvillä naimakaupoilla. Roolin vaihtaminen ei ole helppoa.

- Kuvittele itse, että olet saanut kulkea vapaasti, pyöräillä, kiipeillä puissa, ja sinua on pidetty perheen poikana. Yhtäkkiä se kaikki otetaan pois, ja sanotaan, että nyt olet taas tyttö. Se on äärimmäisen vaikea psykologinen prosessi, kertoo Nordberg.

Poikatytöt ovat Afganistanissa niin tavallinen ilmiö, ettei naapurin pojan muuttuminen murrosiässä tytöksi herätä kummastusta. Ainoastaan se herättää paheksuntaa, jos bacha posh ei suostukaan palaamaan tytöksi. Nordberg törmäsi myös tällaisiin tapauksiin, ja silloin poikatytöt joutuivat elämään yhteiskunnan laidalla.

Poikatyttöjä on monissa maissa

Nordberg uskoo, että useissa Afganistanin kaltaisissa maissa on pojaksi puettuja tyttöjä.

- Niissä maissa, joissa naisia pidetään vähempiarvoisina, on varmasti tyttöjä, jotka yrittävät siirtyä toiselle puolelle, ja pukeutua pojiksi.

Poikatyttöjen kasvattaminen kertoo naisten surkeasta asemasta yhteiskunnassa eikä Afganistanin epävakaa tilanne anna juuri toivoa paremmasta.

- Kestää kauan ennen kuin naisten asema paranee. Afganistanin syrjäseuduilla naisten asema on edelleen hyvin samanlainen kuin se oli talibanin aikana, toteaa Nordberg

Lue seuraavaksi