Stubb kutsuu puoluejohtajat koolle sotesta

Hallituksen kärkihankkeisiin kuulunut sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus siirtyy seuraavalle vaalikaudelle.

Alexander Stubb
Pääministerin mukaan kaikki puolueet ovat sitoutuneet sote-uudistukseen ja sen tavoitteisiin. Työ kantaa hänen mukaansa yli vaalikauden.

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) ilmoitti eduskunnan kyselytunnilla kutsuvansa puolueiden puheenjohtajat koolle lähiaikoina sote-uudistuksen jatkosta.

– Olemme vasta saaneet perustuslakivaliokunnan selkeän lausuman, joten tässä vaiheessa ei kannata hätiköidä tai hutiloida. Nyt täytyy laittaa paljon pääomaa siihen, että mietitään miten tätä hanketta voidaan viedä yhdessä eteenpäin.

Muutenkin torstaina kiville karahtanut sote-uudistus puhutti kansanedustajia kyselytunnilla.

Kristillisten Jouko Jääskeläinen tiedusteli heti aluksi, miten soten tulevaisuus turvataan jatkossa. Maakunnat ovat viritelleet jo omia kuntayhtymiä lopullisen sote-mallin puutteessa. Jääskeläinen tiukkasi kannattaako kuntien jatkaa sote-kumppaneiden etsimistä.

– Maakunnissa on alettu ennakoivasti muodostaa muun muassa sote-kuntayhtymiä. Kysyisin ministeriltä olisiko hallituksen tässä tilanteessa mahdollista edistää asiaa vapaaehtoiselta pohjalta isojen kuntayhtymien tiellä? Miten hoito turvataan, kun meillä ei vielä ole sote-lakia?

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.) vakuutti, ettei kuntien sotea varten tekemä valmistelu ole ollut turhaa.

– Sitä pitää jatkaa. Syy, miksi sote-uudistusta tarvitaan, ei ole poistunut mihinkään. Mikäänhän ei estä kuntia sopimasta vapaaehtoisesti, miten alueen sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään parhaalla mahdollisella tavalla. Monilla alueilla on myös jo tehty uudistuksia, jota lailla olisi viety eteenpäin, kiitteli Räty

Hallituksen kärkihankkeisiin kuulunut sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus siirtyy seuraavalle vaalikaudelle.

Perustuslakivaliokunta katsoi, etteivät sosiaali- ja terveysvaliokunnan hallituksen lakiesitykseen tekemät muutokset poistaneet perustuslaillisia ongelmia.

Perussuomalaiset harmittelivat kyselytunnilla kansalaisaloitteiden kohtaloa. Kansanedustaja Juho Eerola (ps.) tivasi aiotaanko lakia muuttaa niin, etteivät kansalaisaloitteet raukea aina vaalikauden päättyessä. Tästä käynnistyi kiivas keskustelu ruotsin kielen vapaaehtoisuudesta kouluissa.

Eduskunnan täysistunto käsittelee tänään sivistysvaliokunnan mietintöä koskien kansalaisaloitetta ruotsin kieli valinnaiseksi kaikilla kouluasteilla. Valiokunta hylkäsi helmikuussa kansalaisaloitteen. Perussuomalaiset kannattivat aloitetta.

Eduskunta äänestää asiasta perjantaina.