STM: Yöaikaan meluamisen pitää loppua

Sosiaali- ja terveysministeriö pistää yöaikaisen meluamisen tiukille. Keväällä annettava asumisterveysasetus rajoittaa erityisesti musiikkimelua yöaikaan. Tavoitteena on antaa ihmisille kunnon mahdollisuus nukahtaa ilman sykkivän melun haittoja.

Kotimaa
Provinssirockin yleisöä lavan edessä.
Mari Latva-Karjanmaa / Yle

Ministeriössä on valmisteltu asumisterveysohjeitten saattamista asetuksen muotoon. Keväällä annettavassa asetuksessa yölliselle metelöinnille tullaan säätämään aiempaa tiukemmat rajat.

Nyt voimassa olevissa ohjeissa asuntojen sisällä melu saa kantautua päivällä 35dB voimalla ja yöaikaan hieman pienemmällä 30dB volyymilla. Ympäristöministeriön ylitarkastajan Vesa Pekkolan mukaan nyt on herätty erityisesti musiikin aiheuttamiin ongelmiin nukahtamisen esteenä. Sykkivä musiikkimelu estää tehokkaasti ihmisen vaipumisen unten maille.

– Aiemmat ohjearvot muutetaan. Kyseeseen tulee erityisen häiritsevän yöaikaisen melun torjunta, kertoo ylitarkastaja Vesa Pekkola.

Hänen mukaansa tyypillinen häiritsevän melun lähde on musiikki. Nyt mukaan tulee myös tuulivoimaloiden melu. Molempien melulle on tyypillistä sykkivä pulssi ja matalat bassotajuudet. Melu etenee vahvana ja pitkälle melulähteestä.

– Kyseessä on melu, joka vaikeuttaa ihmisten nukahtamista. Se erottuu selvästi taustamelusta. Se on sykkivää jumputusta, kuvailee ylitarkastaja Pekkola.

Rajat uhkasakolla voimaan

Uusi asumisterveysasetus annetaan kuluvan kevään aikana. Sen mukaan yöaikaan sisälle kuuluvan melun yläraja 30 dB pudotetaan 25 desibeliin. Asetus lähtee siitä, että melun tuottaja on vastuussa säädetyn rajan noudattamisesta. Melun aiheuttaja joutuu selvittämään ja poistamaan raja-arvojen ylittymisen aiheuttavat tekijät.

Mikäli melu ei vaimene niin viranomaisten on puututtava metelöintiin. Yöllistä meluamista voidaan suitsia suostuttelun tai viime kädessä uhkasakkojen avulla. Asumisterveysasetus tullee aiheuttamaan säätöä musiikkitapahtumien luvituksessa ja sillä on vaikutusta myös tuullivoimapuistojen ja muun teollisen toiminnan aiheuttaman metelin rajoittamiseen.