Vesterinen: "Sote-uudistuksen rahoitusmalli ei saa rangaista Etelä-Karjalan kuntia"

Eksoten hallituksen puheenjohtaja, Marja-Liisa Vesterinen (sd.) uskoo, että aikalisä on hyödyksi soten rahoitusratkaisua valmisteltaessa.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Potilas istuu vuoteella vuodeosaston käytävällä.
Tommi Parkkinen / Yle

Eksoten hallituksen puheenjohtaja, Marja-Liisa Vesterinen (sd.) toivoo, että tuleva hallitus jatkaa ponnisteluja kansallisen sote-uudistuksen aikaansaamiseksi. Vesterisen mukaan on vaarana, että uusi hallitus ryhtyy esimerkiksi kannattamaan terveydenhoitopalvelujen yksityistämistä julkisten palvelujen kehittämisen sijaan.

– Uskon, että tässä hallituskausien välissä sote-uudistuksen rahoitusmalli saadaan sellaiseksi, että se ei nosta eteläkarjalaisten kuntien kustannuksia.

Hänen mukaansa yksityiset terveydenhoitopalvelut eivät pysty tarjoamaan asiakkaalle yhtä kattavaa hoitoa kuin sote-uudistuksen mukainen julkinen palvelu.

– Jos esimerkiksi kokoomus menestyisi erityisen hyvin vaaleissa, niin he varmaan nostaisivat tätä yksityistämistä esiin.

– Sdp:ssä olemme kokoajan puhuneet integraatiosta, että esimerkiksi erikoissairaanhoitoa, perusterveydenhoitoa, vanhustenhoitoa ja sosiaalipalveluita, kaikkia pitää viedä käsi kädessä eteenpäin. Jos siellä on välissä sitten liian paljon yksityissekstoria, niin se ei välttämättä ole kiinnostunut tästä integraatiosta. Ne on vaan siitä omasta bisneksestään kiinnostuneita, Marja-Liisa Vesterinen sanoo.