1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Robottiautoja, teatteria ja ortodoksinen kirkko – Ruotsin kuningaspari hurmasi Lappeenrannan

Ruotsin kuningasparia kohdeltiin Lappeenrannassa kuin rock-tähtiä. Vierailun ohjelmaan mahtui monipuolista ohjelmaa eri puolilla kaupunkia.

Kotimaan uutiset
Kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia Lappeenrannan Raatihuoneen edessä.

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia vierailivat Suomessa presidentti Sauli Niinistön kutsusta. Kolmepäiväinen vierailu huipentui monipuoliseen päivään Lappeenrannassa. Kaupunki esiteli arvovieraille muun muassa teknologiaa, kulttuuria ja biotaloutta. Päivän aikana vieraat kävivät niin Saimaan ammattikorkeakoulussa kuin Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla. Teatterissa vieraat seurasivat nuorten kulttuuriesitystä ja kaupungin vanhassa Linnoituksessa he tutustuivat Suomen vanhimpaan ortodoksiseen kirkkoon.

päiväkotilapset odottavat kuningasparin saapumista
Jari Tanskanen / Yle

Päivä alkoi Lappeenrannanrautatieasemalta, jossa kuningasparia oli vastaanottamassa satapäinen vierasjoukko. Kuningatar Silvia vastaanotti kauniin kukkakimpunRakuunasoittokunnansoittaessa taustalla. Yleisö hurrasi taustallakuningasparin (siirryt toiseen palveluun)kävellessä heitä odottavan linja-auton kyytiin.

Aamupäivällä Saimaanammattikorkeakoulullakuningaspari tutustui muun muassa Sammonlahden yläkoululaisten tekemiin robotteihin.

kuningaspari tutustuu robotteihin
Iida Rauhalammi / Yle
raatihuoneen ympärille on kokoontunut ihmisiä odottamaan kuningasparia
Jari Tanskanen / Yle

Aamupäivän ohjelman jälkeenkuningaspaririensi Lappeenrannan Raatihuoneelle lounaalle tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja hänen puolisonsa Jenni Haukion kanssa. Lappeenrannan kaupunki tarjosi lounaankuningasparille sekä heidän isännilleen. Valtiovierailuseurueessa olivat mukana myös Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström ja opetusministeri Gustav Fridolin sekä yritysjohtajien valtuuskunta.

Raatihuoneen (siirryt toiseen palveluun)puistossa oli jälleen sankkayleisö odottamassa (siirryt toiseen palveluun)vieraita. Liput liehuivat ja hurraahuudot kaikuivat niin presidentti- kuin kuningasparinkin saapuessa.

Kuningaspari saapui Raatihuoneelle.
Jari Tanskanen / Yle

Ruotsin lehdistö ihmetteli päivän aikana sitä, miten suuri suosio kuninkaallisten vierailulla oli.

Iltapäivällä arvovieraat tutustuivat Lappeenrannan Linnoituksessa Suomen vanhimpaan ortodoksiseen kirkkoon. Vieraita vastaanottamassa oli ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra isä Timo.

Isä Timo Tynkkynen ja kuningatar Silvia
Jari Tanskanen / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi