Arvostettu talouslehti: Suomi paras paikka työssäkäyvälle naiselle

The Economist -lehden lasikattoindeksi kuvaa sitä, missä työssäkäyvillä naisilla on parhaat mahdollisuudet tasa-arvoiseen kohteluun. Suomi sijoittuu kärkeen 28 maan tarkastelussa.

Ulkomaat
Nainen kädet näppäimistöllä leipomon kassalla.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomi on kärjessä arvostetun talouslehden The Economistin työssäkäyviä naisia koskevassa indeksissä. Lehden lasikattoindeksi kuvaa sitä, missä naisilla on parhaat mahdollisuudet tasa-arvoiseen kohteluun työelämässä. Indeksissä on tarkasteltu 28:aa maata.

Indeksissä on yhdistetty tietoa muun muassa korkeasta koulutuksesta, osallistumisesta työvoimaan, palkasta, äitiysajan oikeuksista ja lastenhoidon kustannuksista.

Jokaisen maan pistemäärä perustuu yhdeksän indikaattorin painotettuun keskiarvoon, ja Suomi sijoittuu tässä kokonaisuudessa ykköseksi. Toiseksi sijoittuu Ruotsi ja kolmanneksi Norja. Listan peräpäätä pitävät Japani, Etelä-Korea ja Turkki.

Suomi saa maista parhaimman tuloksen kolmessa indikaattorissa yhdeksästä: naisten osuudessa korkeakoulutuksessa, naisten osallistumisessa työvoimaan ja naisten osallistumisesta kaupallisen alan GMAT-korkeakoulukokeeseen.

Indeksin pohjana on käytetty muun muassa talousjärjestö OECD:n, Euroopan komission ja Kansainvälisen työjärjestön ILO:n tietoja.