Ylöjärvellä taimenen narraukseen? Erikoinen kalanistutus lupaa saalista vuosien päästä

Ylöjärvellä taajaman läpi virtaavaan Myllypuroon istutetaan perjantaina taimenia mätirasiaistutuksella. Tavoitteena on uusi taimenkanta.

luonto
Taimen haavissa
Anna Sirén / Yle

Ylöjärven Myllypuroon tehdään mätirasiaistutukset kevättalvella ennen tulvia.

Menetelmässä istutetaan mätijyväasteella olevia poikasia luonnonveteen.

Poikaset kuoriutuvat huhtikuun aikana erityisissä petokaloilta suojaavissa rasioissa, joista ne lähtevät liikkeelle. Taimenen mäti istutetaan virtaavaan veteen.

Hankkeen on rahoittanut Näsijärven Lohikalayhdistys, joka on kerännyt rahoitusta mätirasiaistutuksiin purohaasteella (siirryt toiseen palveluun).

Myllypuroon vaelletaan lisääntymään, kalastus Näsijärvellä

Käytännössä istutuksen hoitaa Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys.

– Jos istutukset onnistuvat, on mahdollista, että Ylöjärvi saa oman taajama-alueen taimenveden, joka on varmasti paikallisille mieluisa asia, kertoo limnologi Heikki Holsti Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksestä.

Ideana on, että purossa syntyneet taimenet kasvavat purossa ja vaeltavat sieltä Näsijärveen, josta sukukypsinä tulevat taas syntymäpuroonsa kutemaan.

Jani Heinonen

Näsijärven Lohikalayhdistyksen Jani Heinonen kuitenkin toppuuttelee kalastusintoa: purosta ei ole tarkoitus tehdä kalastusaluetta.

– Ideana on, että purossa syntyneet taimenet kasvavat purossa ja vaeltavat sieltä Näsijärveen, josta sukukypsinä tulevat taas syntymäpuroonsa kutemaan. Puro toimii nimenomaan taimenen lisääntymisalueena, ja mahdolliset mitan täyttävät kalat kalastetaan Näsijärvestä aikanaan, Jani Heinonen sanoo.

Taimenen alamitta on tällä hetkellä 60 senttiä. Istutusten onnistumista selvitetään sähkökoekalastuksilla loppukesällä.

Lisääntyvän kannan kasvu kestää vuosia

Istutesta mädistä sikiävät kalanpoikaset kasvavat noin kymmenen senttiä vuodessa. Lisääntyvän kannan aikaan saaminen vie 5-10 vuotta.

Hyviä puolia mätirasiaistutuksessa on, että mätiä voidaan liikutella helposti vaikka autolla kalanviljelylaitokselta kylmäkuljetuksena pitempiäkin matkoja.

Mätirasiat on patentoitu Yhdysvalloissa.

Juttua on täsmennetty kello 10.15 lisätiedoilla mm. rahoittajasta. Väliotsikoita muutettu ja lisäksi jutusta korjattu asiavirhe: Myllypurosta halutaan tehdä lisääntymisalue, ei kalastusalue.