Talviurheilukausi lähes taputeltu Kokkolassa: jäät sulivat, latuja vielä löytyy

Ulkojäät ovat sulaneet lähes tyystin käyttökelvottomiksi Kokkolan alueella jo muutama viikko sitten. Paria latureittiä kaupunki yrittää vielä ylläpitää. Jos reippaat lämpöasteet jatkuvat, sulanee pehmentynyt latupohja ainakin rannikon tuntumassa muutamassa päivässä.

ladut
Kuvassa luistelukaukalo, jonka aidassa on kyltti "Luistelu kielletty".
Luistelukausi on loppunut monella kentällä ja monessa kaukalossa.Iina Kluukeri / Yle

Talviurheilukausi on tyssännyt melko lyhyeen plussakelien vuoksi Kokkolassa.

Hiihtokausi vielä kuitenkin jatkuu: kunnossa on osa Kokkolan Santahaan ja Lohtajan Houraatin reiteistä sekä muutaman kilometrin latu Kälviällä. Santahaassa voi sivakoida kolmen ja kuuden kilometrin lenkeillä vielä molemmilla hiihtotyyleillä.

Köykärinmäen laduille kuntohiihtäjät pääsevät nuorten SM-kisojen jälkeen ensi viikolla, jos hiihtokelejä enää on.

Paras tilanne on Ullavassa, missä on vielä kaksi latua käytössä: yksi kirkonkylällä ja yksi Rahkosessa.

Latu-urille on noussut vettä jo notkopaikoissa. Voipi olla sivakointi pian vesihiihtoa.

Latukoneen kuljettaja Markku Kaunisvesi

Latukone surrasi ainakin Kokkolan Santahaan laduilla vielä torstaina. Latukoneen kuljettaja Markku Kaunisvesi povaa, että reippaiden lämpöasteiden jatkuminen sulattaa latupohjat muutamassa päivässä.

– Latu-urille on noussut vettä jo notkopaikoissa. Voipi olla sivakointi pian vesihiihtoa, naurahtaa Kaunisvesi.

Säästöä leudosta talvesta?

Leudot talvet ovat tuoneet kaupungille pientä säästöä, kertoo Kokkolan kaupungin työpäällikkö Tero Jelekäinen.

– Ehkä pitkään talveen verrattuna tällainen talvi on edullisempi. Polttoainekuluista on säästetty jonnin verran, laskeskelee Jelekäinen.

Säästöä syntyy hieman myös urakoitsijoille: ne hoitavat osan ulkojäistä yhdistysten kanssa. Jelekäinen huomauttaa, että luistelujäät tehdään ja ylläpidetään kuitenkin normaalisti.

Tänä talvena Kanta-Kokkolan neljä pääkenttää Santahaka, Ykspihlaja, Koivuhaka ja Kirkonmäki jäädytettiin melko normaaliaikaan ja paikkausjäädytyksiäkin on tehty edellisvuoden tapaan. Kuitenkin koulujen kentillä ja niin sanotuilla korttelikentillä ennen hiihtolomaviikkoa tehtävät paikkausjäädytykset ovat jääneet tekemättä.

Luistelukausi kesti tänä vuonna kuitenkin viime vuotta pidempään: jäillä on luistelu kuutisen viikkoa, kun viime vuonna sinne ehdittiin vain kolmeksi viikoksi.