Hyppää sisältöön

Vältä kirput makuuhuoneessa – puhdista linnunpöntöt varoen

Nyt maaliskuussa on oikea aika puhdistaa ja rakentaa linnunpöntöt, sanoo biologi Martti Hahtola. Linnunpöntöistä kirjojakin tehnyt Hahtola kertoo omat vinkkinsä pöntön rakentamiseen.

Martti Hahtola on valmiina puhdistamaan itse tekemänsä linnunpöntön, johon hän on kehittänyt avattavan pohjaluukun. Kuva: Ari Huomolin / Yle

Lintujen pesiminen on alkamassa, ja siksi kevätsiivous on ajankohtainen asia muuallakin kuin omassa huushollissa. Puhdistus on tärkeää, sillä linnunpöntöissä on loisia, jotka voivat olla haitallisia uusien poikasten kehittymiselle.

Pönttöä asuttaneen linnun pesänrakennusaineksissa saattaa olla ikäviä yllätyksiä myös ihmiselle, joten puhdistus kannattaa tehdä varoen. Lintukirput purevat erityisesti keväällä, joten niitä ei kannata päästää kaula-aukosta sisään.

– Aina kun putsaat, niin katso ettei tule töhkiä päälle, koska siellä on kirppuja. Mielellään putsauspäivä olisi aina pakkaspäivä. Silloin ne kirput ovat horroksessa ja liikkuvat vähemmän, joten puhdistuksen voi tehdä turvallisemmin. Ja jos oikein hienosti tekee, niin ottaa pöhnät muovipussiin ja panee sen roskiin tai polttaa, neuvoo Hahtola.

Linnunpönttöjä ei sentään tarvitse pyyhkiä rätillä, vaan riittää kun tyhjentää sisältä kaiken ylimääräisen pois. Kirpuista ei ole ihmiselle sen suurempaa vaaraa, vaikka ne saattavatkin päätyä puhdistuksen jälkeen sohvatyynyihin tai jopa makuuhuoneeseen.

Hahtolalla on käsissään laitteella tehty linnunpöntön aihio. Kuva: Ari Huomolin / Yle

Tummunut lauta houkuttelee lintuja

Biologi Hahtola on rakentanut pönttöjä 13-vuotiaasta asti, joten kokemusta riittää. Lisäksi hän on kirjoittanut linnuista ja pönttöjen rakentamisesta. On siis udeltava, millaisia niksejä hän suosittelee aloitteleville rakentajille. Hahtola sanoo luottavansa rakennusjätteeseen.

– Semmoinen tummunut lauta on linnuille hyvin mieluinen. Jos sitä ei ole, niin toki voi tehdä ihan uudestakin. Kyllä ne kokemukseni mukaan pesii niissäkin. Jos ei ihan heti ensimmäisenä vuonna, niin seuraavana vuonna, kun lauta tummuu luonnossa.

Hahtola myös vinkkaa, että pöntön etulevynä voisi käyttää paksua vaneria.

– Ihan sen takia, ettei käpytikka eikä orava hakkaisi reikää. Ja sitten tämä liukas vaneri aiheuttaa myös sen, että jos kärppä yrittää mennä sisälle, niin se tippuu eikä pääse pönttöön. Sen olen oppinut muutaman vuoden takaisesta kokemuksesta. En halua syöttää linnunpoikia kärpälle, että syökööt myyriä mielummin.

Linnunpojallekin voi tulla vilu

Linnunpöntöistä on tärkeää rakentaa tiiviitä, koska vilu voi iskeä lintuun siinä missä vaippaikäiseen ihmiseenkin.

– Naulauksen pitää olla tiukka. Jos pönttö on hatara, niin linnunpoikaset vilustuu vedossa ihan kuten ihmisetkin. Aina pitää pyrkiä siihen, että pönttö tehdään mahdollisimman tiiviisti, Hahtola sanoo.

Hahtola suosittelee, että linnunpöntön reiän ympärys suojataan jo ennalta. Materiaaleja voi etsiä vaikka omasta keittiöstä.

– Olen leikannut esimerkiksi ananaspurkeista pohjan irti, ja lyönyt pohjaan reiän putkenpätkällä. Sitä ei orava eikä tikka riko. Jos haluaa pitkäaikaisen pöntön, niin reikä kannattaa suojata.

Kuvassa Hahtolan kehittämä alhaalta tyhjennettävä pönttö. Etulevy on liukasta vaneria, jotta esimerkiksi kärppä ei pääse niin helposti pönttöön ruokailemaan. Kuva: Ari Huomolin / Yle