WSJ: USA jäädyttänyt satoja miljoonia Venäjän oligarkkien rahoja

Yhdysvaltain Venäjälle asettamat talouspakotteet kohdistuvat erityisesti kolmeen henkilöön: Juri Kovaltshukiin sekä Arkadi ja Boris Rotenbergiin. Asiasta kertoo talouslehti Wall Street Journal.

Rossija-pankin julkisivu. Kuva: Anatoly Maltsev / EPA

Talouslehti Wall Street Journal (siirryt toiseen palveluun) on saanut selville, kuinka paljon venäläisyhtiöiden varoja on Yhdysvalloissa jäädytettyinä Venäjälle asetettujen pakotteiden seurauksena.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriön lehdelle antamien lukujen mukaan rahoja on jäädytetty erityisesti kahdelta pankilta, jotka kuuluvat kolmelle venäläismiljardöörille.

Kaikkiaan Yhdysvallat on jäädyttänyt venäläisiä varoja 640 miljoonaa dollaria. Tästä valtaosa, eli 572 miljoonaa dollaria kuuluu Rossiya-pankille. Sen suurin osakkeenomistaja on presidentti Vladimir Putinin "rahainhoitajaksi" väitetty Juri Kovaltshuk.

Lehden laskelmien mukaan jäädytetty rahasumma vastaa noin kymmentä prosenttia pankin hallussa vuonna 2013 olleista rahoista.

Arkadi ja Boris Rotenbergin valtaosin omistamalta SMP-pankilta on jäädytetty 65 miljoonaa dollaria, joka on noin kaksi prosenttia pankin varoista.

Veljekset ovat omistaneet huomattavan osan jääkiekkojoukkue Jokereista ja Hartwall-areenasta. Boriksella on Suomen kansalaisuus. Miehet myivät viime syksynä osuutensa Boriksen pojalle Romanille, joka ei ole pakotteiden kohteena.

EU:n Venäjälle asettamien pakotteiden käytännön vaikutuksista ei ole juuri tietoa. Italia kertoo ottaneensa haltuunsa joitakin Arkadi Rotenbergin kiinteistöjä.

Venäjän parlamentissa on käsittelyssä Rotenberg-laiksi nimetty lakialoite. Jos se hyväksytään, länsimaiden pakotteiden kohteiksi joutuneet yksityishenkilöt ja yritykset saisivat korvausta verovaroista.

Arkadi Rotenberg on sanonut, ettei hän ole lakialoitteen takana, eikä tarvitse korvausta. Forbes-yhtiö arvioi hänen omaisuutensa määräksi viime vuonna 1,4 miljardia dollaria.

Wall Street Journal sai tietonsa Yhdysvaltain tiedonvapauslain perusteella.