EU lykkäsi roaming-maksujen poistoa

Verkkovierailu- eli roaming-maksut oli määrä poistaa tämän vuoden lopulla. Poistoa lykättiin ainakin vuoteen 2018, AFP uutisoi. Eurooppa-neuvoston kanta on, että unionin jäsenmaihin perustetaan hinnoittelumekanismi, joka tekee puhelimen käytöstä ulkomailla nykyistä halvempaa.

Ulkomaat
Pikaviestipalvelujen kuvakkeita älypuhelimen näytöllä.
Tiina Jutila / Yle

Euroopan unionin jäsenmaat ovat päättäneet lykätä verkkovierailu- eli roaming-maksujen lopettamista.

Roaming-maksut oli alun perin määrä poistaa vuoden 2015 lopulla. Jäsenmaat päättivät toissa päivänä keskiviikkona, että kieltoa lykätään ainakin vuoteen 2018, uutistoimisto AFP kirjoittaa.

Roaming-maksut vaihtelevat suuresti teleyrityksissä. Monet käyttäjät sanovat, että he maksavat kohtuuttomia hintoja puhelimensa käytöstä, kun matkustavat Euroopan unionin 28 jäsenmaassa, AFP kertoo.

Euroopan unionin neuvosto toteaa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) sen kannan olevan, että jäsenmaihin perustetaan hinnoittelumekanismi, joka tekee matkapuhelinten käytöstä ulkomailla – EU:n alueella – nykyistä edullisempaa. Puheluja voisi tietyissä rajoissa soittaa ja vastaanottaa, tekstiviestejä lähettää ja datapalveluja käyttää kotimaisin hinnoin ilman lisämaksua.

Kun verkkovierailun perusosa olisi käytetty loppuun, operaattori voisi periä maksun. Se olisi pienempi kuin tämänhetkiset maksut, tiedotteessa kerrotaan.

Neuvosto pyytää Euroopan komissiota arvioimaan vuoden 2018 puoleenväliin mennessä, mitä muita toimia roaming-maksujen asteittainen poistaminen edellyttää.

Lähteet: AFP