Ford ehti ilmoittaa moottoriviasta lennonjohdolle – kuuntele

Indiana Jones -näyttelijä Harrison Ford lensi toisen maailmansodan aikaista keräilyharvinaisuutta, kun koneeseen tuli moottorivika. Lentokenttäviranomaiset kehuivat Fordin pakkolaskua golfkentälle mallikkaaksi.

Ulkomaat
Pelastushenkilöstö tutki Harrison Fordin kuljettamaa konetta. Ford teki pakkolaskun Santa Monican läheisyydessä sijaitsevalle golfkentälle Californiassa 5. maaliskuuta 2015.
Harrison Ford ehti ennen pakkolaskua ilmoittaa moottoriviasta ja pyytää lennonjohdolta lupaa palata kentälle.

Indiana Jones- ja Star Wars -elokuvien tähti Harrison Ford ehti ilmoittaa lentämänsä pienkoneen moottoriviasta lennonjohdolle hetkeä ennen turmaa. Uutistoimisto Reutersin välittämällä ääninauhalla Ford pyytää kalifornialaisen Santa Monican lentokentältä rauhallisesti lupaa palata takaisin kentälle.

Ford ei onnistunut palaamaan takaisin kentälle asti, vaan hän joutui tekemään pakkolaskun läheiselle golfkentälle. Pakkolaskun aikana kone osui puuhun ennen kuin se tömähti golfkentän viheriölle.

Lentokenttäviranomaiset kuitenkin kehuivat pakkolaskua mallikkaaksi.

Viranomaislähteiden mukaan koneeseen oli ilmeisesti tullut moottorivika pian nousun jälkeen perjantain vastaisena yönä Suomen-aikaa.

72-vuotiaan Fordin vammat ovat lieviä, lähinnä ruhjeita ja avohaavoja. Hänellä ei ole hengenvaaraa, julkkisuutisiin erikoistunut amerikkalainen TMZ-sivusto kertoi.

Lentäjäkollegat ovat kuvanneet näyttelijää kokeneeksi ja taitavaksi lentäjäksi, joka ei ota turhia riskejä.

Ford on harrastanut lentämistä 1980-luvulta asti. Hän on ollut useissa lento-onnettomuuksissa mutta selvinnyt aina vammoitta. Vuonna 2000 Ford teki pakkolaskun Nebraskassa kuusipaikkaisella pienkoneellaan. Vuotta aiemmin hänen ohjaamansa helikopteri syöksyi maahan Kalifornian Santa Claritassa.

Ford on ollut takavuosina otsikoissa myös pelastettuaan pulaan joutuneen vuorikiipeilijän helikopterillaan.

Turmakone oli palvellut toisessa maailmansodassa

Fordin lentämä kone oli keräilyharvinaisuus toisen maailmansodan ajalta. Vuonna 1942 valmistettu yksimoottorinen pienkone oli kaksipaikkainen ja tyyppiä Ryan PT-22. Niitä valmistettiin Yhdysvalloissa satoja kappaleita toisen maailmansodan aikana. Yhdysvaltain armeija käytti konetyyppiä taistelulentäjiensä valmennuksessa.

Koneen moottorissa on tehoa 160 hevosvoimaa. Kone yltää huipussaan 210 kilometrin tuntinopeuteen.

Yhdysvaltain ilmailuviranomaiset tutkivat konevikaa ja onnettomuuden syytä.

Lähteet: Reuters, AFP, AP