Hyppää sisältöön

Suomalaiskuvaaja maailman kärkikastiin

Betoniyö-elokuvan kuvaaja Peter Flinckenberg voitti juuri arvostetun Yhdysvaltojen elokuvaajien seuran Spotlight-palkinnon. Mika Orasmaa on puolestaan saavuttanut kansainvälistä huomiota esimerkiksi Iron Sky ja Big Game -elokuvilla. Suomalaisilla kuvaajille riittää vientiä maailmalla.

Elokuvasta Betoniyö
Kuvaajat Peter Flinckenberg ja Mika Orasmaa puhuivat Tähtihetkessä kansainvälisestä huomiosta ja ulkomailla työskentelystä. Kuva elokuvasta Betoniyö.

Pirjo Honkasalon Betoniyön kuvaaja Peter Flinckenberg saapui vastikään Suomeen Yhdysvalloista, jossa hänet palkittiin Yhdysvaltojen elokuvaajien seuran Spotlight-palkinnolla. Flinckenberg on kuvannut myös esimerkiksi elokuvat Nousukausi ja Pitääkö mun kaikki hoitaa? Flinckenberg sanoo aamu-tv:n Tähtihetken haastattelussa, että tunnelma on yhä epätodellinen.

– Osa minusta ei usko vieläkään, mitä nyt on tapahtunut. Palkinnon merkitys selvisi palkintotapahtuman eri tilaisuuksissa. Muut kuvaajat alkoivat puhua, että he arvostavat tätä korkeammalle kuin Oscareita. Esimerkiksi kilpakumppanina mukana ollutSe7en-elokuvan kuvaaja Darius Khondji kertoo siitä tasosta, mihin olemme päässeet.

Kuvaajat alkoivat puhua, että he arvostavat tätä korkeammalle kuin Oscareita

Peter Flinckenberg

Elokuva-alan ihmiset kehuivat Yhdysvalloissa Betoniyön runollista tyyliä. Kuvaaja kiittelee itse Honkasalon erittäin visuaalista tapaa kertoa tarinaa.

Saksan metsikössä epätodellinen tunnelma

Mika Orasmaa on viime vuosina kuvannut Suomen kansainvälisimpiä elokuvia. Työlistalta löytyy pian Suomen ensi-iltansa saava Jalmari Helanderin ohjaama Big Game, Iron Sky ja Rare Exports. Big Game on Suomen kallein elokuva, mutta kuvauspaikalla sitä ei juuri huomannut, nauraa Orasmaa.

– Vaikka siinä on iso budjetti, ei se ole jenkkitoimintaan verrattuna iso. Me tehtiin pientä suomalaista toimintaseikkailua Saksassa reilussa 30 kuvauspäivässä, mikä on aika normaali Suomessakin. Mutta yhtäkkiä siellä oli Samuel L. Jackson. Monesti nipistimme itseämme Jalmarin kanssa monitorin takana.

Helanderin kanssa Orasmaa räjäytteli paukkuja lyhytelokuvissa jo 15 vuotta sitten. Isommat paukut, kuvauspaikat ja rahoitukset ovat vieneet muille maille. Orasmaan kuvaamista kahdeksasta elokuvasta kuusi on kuvattu ulkomailla.

Big Game -elokuvassa seikkailee Onni Tommilan ja Samuel L. Jacksonin kaksikko. Kuva: Nordisk Film

Unelma-ammatista kaikki irti

Orasmaalla on nyt luvassa Aku Louhimiehen Sotaelokuvan suunnittelua, Iron Sky 2 ja vielä suunnitteluvaiheessa oleva yhdysvaltalaiselokuva. Flinckenberg viimeisteli juuri Arto Halosen dokumentin, seuraavaksi hän kuvaa ruotsalaisfiktiota Pariisissa.

Flinckenbergillä ei ole erityistä hinkua ulkomaille, tärkeintä on tehdä mielenkiintoista työtä.

– Koen, että olen unelma-ammatissa, toivottavasti tätä saa jatkaa missä vain. Välillä on kiva päästä tekemään uusissa ympäristöissä, mutta teen aika paljon dokumenttia, joten siinäkin pääsee usein uuteen paikkaan ja kuvakulmaan maailmasta.

Molemmat kuvaajat haluavat tehdä monipuolisesti erilaisia töitä ja genrejä. Orasmaan mukaan samaan juttuun ei kannata ajautua.

– Aina on uutta ja erilaista, se herättää itsessä oppimisen halun. On monta genreä, joita haluaisin tehdä. Kasvoin teinivuodet Indiana Jonesien, E.T:n, Arkajalan ja Die Hardien kanssa, joten ne ovat lähimpänä sydäntäni. Niiden kaltaisia on aika vaikea tehdä Suomessa. Mutta tykkään tehdä myös pienempää draamaa, kuten Louhimiehen 8-pallo.

.
.