Naisen tunnepitoinen lätinä tai miehen asiakeskeinen avautuminen = sama lopputulos

Mies kerää, kantaa ja jaksaa. Vapaaehtoistyötä tekevä Henry Vartiainen kertoo huomanneensa, että miehet ja naiset kokevat yhtä lailla suuria tunteita ja stressiä, mutta keinot purkautua eroavat toisistaan. Pakkojaksamisen sijaan Henry toivoo miesten oppivan myös jakamaan asioita – joko kotona tai kavereiden kesken.

terveys
Miesten keskusteluryhmän vetäjä Henry Vartiainen ja kyltit "Puhuisit edes!" ja "Kuuntelisit edes!"
Nina Keski-Korpela / Yle

Kahvilassa istutaan iltaa ja paikalle on kokoontunut noin puoli tusinaa toisilleen tuntematonta miestä. Illan aiheena on arkipäivän jaksaminen ja stressinhallinta. Ikähaarukka on reilusta kolmestakympistä kuuteenkymmeneen eivätkä miehet pääse edes aiheeseen, kun parituntinen aika on jo ylitetty. Siis mitä?

– Kyllä se siitä kertoo, että miehillä on paljon sydämellään ja miehet kokevat stressin samalla tavalla kuin naisetkin. Nainen puhuu asioista nopeammin ja impulsiivisemmin, kun taas mies kerää asiat sisälleen ja puhuu vasta, kun on aivan pakko. Silloin repussa onkin jo aika paljon kannettavaa, sanoo miesten keskusteluiltoja vetävä vapaaehtoinen Henry Vartiainen.

Jos mies kokee empaattisuutta ja luottamusta suhteessa, ei ole väliä onko kuuntelija mies vai nainen.

Henry Vartiainen

Mutta on Marsin ja Venuksen kommunikoinnissa paljon samaakin.

– Jos mies kokee empaattisuutta ja luottamusta suhteessa, ei ole väliä, onko kuuntelija mies vai nainen. Tärkeää on myös se, että kuuntelija on luotettava: asiat eivät saa levitä edes puolisolle eikä kenellekään muullekaan.

– Mies ei ole "vuodattaja", vaan odottaa, että molemmilla keskustelijoilla on annettavaa toisilleen, kertoo Henry omista havainnoistaan vuosien varrelta.

Järki vs. tunne

Vartiaisen mukaan on totta eikä legendaa, että miehillä ei ihan oikeasti ole tarvetta puhua niin paljon kuin naisilla.

– Kun mies saa keskustella asialähtöisesti, niin lopputulema on sama kuin naisilla, jotka käsittelevät asian tunnelähtöisesti. Mies tulee aiheisiin asia edellä ja vaikka tunteita ei näytetä, niin puhuminen helpottaa miestä samalla tavalla kuin naista, sanoo Henry Vartiainen.

Tunteeton mies! Minähän sanoin!

– Ei missään nimessä. Olen huomannut, että perheeseen ja parisuhteeseen liittyvät kysymykset ovat yhtä tunnepitoisia miehille ja naisille. Vaikkapa huoltajuuteen liittyvissä kysymyksissä monen miehen kokemus on se, että vastassa on kokonainen naisarmeija ja moni luovuttaa jo pelkän ajatuksen takia.

– Lasten kasvatukseen liittyvässä keskustelussa väärinymmärryksen kautta käsittely on tullut mukaan jotenkin liian varhain. Ei se, että naista pidetään yleisesti parempana kasvattajana tarkoita, ettei miehestä olisi kasvatuksessa mihinkään. Tässä myös miehet voisivat opetella ajattelemaan hieman toisin, sanoo Henry Vartiainen.

Mikä sua vaivaa? Kertoisit nyt!

Henry Vartiainen sanoo miesten vetäytyvän helpommin ja sulkevan sisälleen asiat toistensa perään. Milloin sitten muutoinkin hiljainen mies on jo liian hiljaa?

Miehelle puhumisen vaatimus on suuri, mutta tarpeellinen asia.

Henry Vartiainen

– Ihan heti ei kannata lähteä tinkaamaan että "kerro heti mikä sinua vaivaa". Mutta jos aiemmin yhdessä tehdyt asiat eivät enää kiinnosta entiseen tapaan ja muutos on tavallista suurempi, niin silloin läheiset voisivat ainakin tarjota mahdollisuutta puhua.

– Miehelle puhumisen vaatimus on suuri, mutta tarpeellinen asia. Miesten olisi hyvä oppia jakamaan asioita paremmin, mutta pitää myös hyväksyä se, että joskus paras kuuntelija ei ehkä olekaan aina kotona, sanoo Henry Vartiainen.

Risto Riittämätön

Jaksaa, jaksaa! Muut jo kaatuvat, mutta mies sen kuin porskuttaa?

– Pakkojaksaminen on miehen elämässä iso taakka, jonka perinteiseen malliin toivoisi kyllä vähän muutosta. Lisääntynyt masentuneisuus tai riittämättömyyden tunne voi johtua myös siitä, että ennen miehelle riitti, että pärjäsi työssään ja sai hyväksyntää sitä kautta, mutta nyt pitää pärjätä hyvin myös perheessä ja yhteiskunnassa muutenkin.

– Kovia suorittajia kun ollaan, niin otetaan ehkä liikaa paineita näistäkin asioista, pohtii Vartiainen.