1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Aurinkolentokone tosi koitoksen edessä – lento maailman ympäri alkaa

Solar Impulse 2 muuttaa maailmaa, uskovat hankkeen taustavoimat. Fossiilisia polttoaineita maailmanympärilennolla ei kulu lainkaan.

Kuva: Epa / Solar Impulse

Aurinkoenergialla toimiva Solar Impulse 2 -lentokone starttaa tänään maanantaina odotetulle matkalleen maailman ympäri.

Solar Impulsen lento alkaa aamunkoitteessa Abu Dhabista Arabiemiraateista, josta se suuntaa kohti itää. Matkaa ei tehdä yhteen menoon, vaan reittisuunnitelmaan kuuluu 12 välilaskua muun muassa Intiassa, Kiinassa, Yhdysvalloissa ja viimeisenä Etelä-Euroopassa tai Pohjois-Afrikassa.

Ensimmäinen noin 12 tuntia kestävä lento lento suuntautuu 400 kilometrin päässä sijaitsevaan Omanin pääkaupunkiin Masqatiin. 

Välilaskujen aikana järjestetään tilaisuuksia, joissa sveitsiläinen Solar Impulse -hanke ja sen kumppani ranskalainen Dassault Systèmes esittelevät konettaan, joka toimii täysin ilman fossiilisia polttoaineita. 

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Takaisin Abu Dhabiin Solar Impulse 2 saapuu reittisuunnitelman mukaan heinäkuun lopulla.

Kaksi lentäjää vuorottelee puikoissa

Lentäjät, Bertrand Piccard ja André Borschberg, vuorottelevat koneen pienessä 3,8 kuutiometrin kokoisessa ohjaamossa. Lentäjää vaihdetaan välilaskuilla.

Sveitsiläinen Piccard tunnetaan seikkailijana, jonka aiempia saavutuksia on kuumailmapallolento maailman ympäri. Piccard pyysi hankkeeseen mukaan ystävänsä Borschbergin. 

Lentotunteja noin 35 000 kilometrin matkalle kertyy arviolta 500. Pisin yhtämittainen lento kestää noin 5 - 6 vuorokautta. Ohjaamo on tehokkaasti eristetty, mutta haastetta tuo ulkolämpötilan vaihtelu +40 ja -40 asteen välillä.

Monitoimi-istuin toimii myös leposijana ja wc:nä. Ruoan lisäksi mukaan on pakattu muun muassa laskuvarjo ja pelastuslautta.

Solar Impulse 2 on teknisiltä ratkaisuiltaan poikkeuksellinen. Se painaa vain 2 300 kiloa, mutta siipien kärkiväli on 72 metriä – suurempi kuin Boeing 747:llä eli jumbojetillä.

Lentonopeus ei päätä huimaa. Hurjimmillaan sitä on noin 140 kilometriä tunnissa. Yöllä vauhti pudotetaan akkujen säästämiseksi noin 50 kilometriin tunnissa. Keskivauhdiksi on laskettu 70 kilometriä tunnissa.

Energiaa Solar Impulse 2 kerää aurinkokennoilla, joita sen rungossa ja siivissä on yli 17 000.