1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. palkkaturva

Palkkaturvan tarve jäi Pirkanmaalla pysyvästi korkealle

Työntekijöillä on mahdollisuus saada palkkansa valtion varoista, jos työnantaja joutuu tilapäisesti tai pysyvästi maksukyvyttömäksi. Tyypillinen tapaus on konkurssi. Pirkanmaalla palkkaturvan tarve nousi tuntuvasti vuonna 2008, eikä sitä edeltäneiden aikojen keskitasolle ole enää palattu.

palkkaturva
Palkkaturvamenot
Yle

Työntekijöille maksetun palkkaturvan kokonaismäärä on jonkin verran laskenut Pirkanmaalla. Viime vuonna valtio korvasi yrityksiltä työntekijöille jääneitä palkkasaatavia noin 3 miljoonaa euroa 800 hengelle.

Summa nytkähti ylöspäin vuonna 2008, jolloin myös tehtiin viime vuosien ennätys: 4,3 miljoonaa. Ennen taantuman alkua keskiarvo oli noin 2,2 miljoona euroa vuodessa, mutta siitä lähtien lähes 3,4 miljoonaa.

Myös palkkaturvan käsittelyssä on ruuhkaa

Palkkaturva-asioita hoitaa paikallinen ELY-keskus. Käsittelyaika on tällä hetkellä kuitenkin noin puoli vuotta, ja yläraja yhtä työntekijää kohden samalle työnantajalle tehdyn työn perusteella on 15 200 euroa. Välitöntä apua ei siis tätä kautta tule.

Myös työntekijäjärjestö voi toimia palkkaturvan hakijana, jos työntekijä on sen valtuuttanut.

Palkkasaatavia yritetään periä takaisin, kun yritys toipuu tai ajautuu konkurssiin. Takaisinperintä on onnistunut kohtalaisesti, esimerkiksi viime vuonna saatiin 650 000 euroa. Se on karkeasti kolmasosa verrattuna samana vuonna maksettuun palkkaturvaan.

Tyypillistä on kuitenkin huomattava vuotuinen vaihtelu, kerrotaan Pirkanmaan ELY-keskuksesta. Yksi tai kaksi isompaa konkurssia voi heittää lukemat tuntuvasti ylöspäin. Myöhemmin ehkä saadaan rahoja takaisin keskivertoa enemmän.

Pirkanmaan ELY-keskus käsittelee myös Hämeen ELY-keskuksen palkkaturvahakemukset.

Lue seuraavaksi