Risto Helinille vaaditaan ehdotonta vankeutta parituksesta

Vaasan kaupunginvaltuutetulle Risto Helinille luettiin Pohjanmaan käräjäoikeudessa syyte törkeästä parituksesta. Syyttäjä vaatii Helinille ehdotonta vankeusrangaistusta ja rikoshyödyn menettämistä valtiolle. Helin kiistää kaikki syytteet.

Risto Helin Pohjanmaan käräjäoikeudessa Kuva: Yle Pohjanmaa

Vaasalaiselle kaupunginvaltuutetulle Risto Helinille vaaditaan Pohjanmaan käräjäoikeudessa ehdotonta vankeutta törkeästä parituksesta. Syyttäjän mukaan Helin on yhdessä päätekijäksi epäillyn vironvenäläisen naisen ja vaasalaisnaisen kanssa järjestänyt prostituoituja työskentelemään vaasalaisnaisen hallinnassa olevaan asuntoon Vaasaan Palosaarelle vuosien 2012 ja 2014 välisenä aikana.

Risto Helin ja vaasalaisnainen kiistivät kaikki syytteet. Laajan paritusrikosvyyhdin käsittely jatkui käräjäoikeudessa vaasalaishaaran osalta. 

Prostituutiota Metodistikirkon asunnossa

Oikeudenkäynnissä kihlakunnansyyttäjä esitti kirjallisena todisteena vuokrasopimuksen, jonka vaasalaisnainen oli tehnyt Metodistikirkon kanssa Vaasan Palosaarella sijaitsevasta asunnosta. Nainen oli itse asunut muualla ja luovuttanut asunnon ystävänpalveluksena Risto Helinille.

Helin oli naisen mukaan sanonut käyttävänsä asuntoa erotiikkakaupassaan esiintyvien strippareiden majoittamiseen. Helin sanoi avustajansa välityksellä oikeudenkäynnissä, että hänellä ei ole ollut tietoa siitä, että asuntoa olisi käytetty prostituutiotarkoituksessa.

Suuren paritusrikossarjan tutkinnan mukaan käytössä olisi ollut kaikkiaan kahdeksan eri asuntoa Vaasassa, Seinäjoella, Porissa, Tampereella ja Oulussa. Asuntojen välittämistä olisi tapahtunut vuosina 2008-2014 ja siitä saadun hyödyn arvellaan nousevan vastaajille jopa useisiin satoihin tuhansiin euroihin. Jutussa on yhteensä kuusi epäiltyä.

Perussuomalaisten valtuutetuksi Vaasan kaupunginvaltuustoon valittu Risto Helin erosi perussuomalaisesta valtuustoryhmästä vuonna 2013 ja on nyt valtuustossa oma ryhmänsä Ryhmä Helin.

Artikkeliin on lisätty viimeinen kappale 6.3.2015 klo 20.05