1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Saako vartija tai VPK:lainen armoa ylinopeudesta? Näin poliisi vastaa

Hälytystehtävän saaneella vartiointiliikkeen työntekijällä tai VPK:n paloautolle omalla autollaan rientävällä vapaapalokuntalaisella saattaa olla todella kiire. Mutta onko se lain mukaan riittävä syy rikkoa nopeusrajoituksia?

Kotimaan uutiset
Kuvassa auton nopeusmittarin neula näyttää hieman yli 100km/h.
Anssi Leppänen / Yle

Vartiointiliikkeen auton voi nähdä kiitävän kaupungin yössä hurjaa vauhtia. Poliisin mukaan oikeutta ylinopeuden ajamiseen ei kuitenkaan ole, vaikka kyse olisi hälytystehtävästä ja asiakkaan edusta.

– Lain mukaan vain virkatehtävää hoitavalla poliisilla, tullin tai rajavartiolaitoksen ajoneuvoilla sekä hälytysajoneuvoilla on oikeus ajaa ylinopeutta, kertoo komisario Tuomo Katajisto Lounais-Suomen poliisista.

Jos ylinopeudesta tehdään rikosilmoitus, voi käräjäoikeus Katajiston mukaan kuitenkin päätyä vapauttavaan ratkaisuun.

– Oikeus voi tulkita, että kyseessä on ollut pakkotilanne, jossa ylinopeudesta saatu etu oli suurempi kuin siitä aiheutunut haitta.

Katajiston mukaan vartiointiliikkeiden työntekijöitä jää harvoin kiinni ylinopeudesta. Nopeusvalvonnassa voi jäädä kiinni muitakin hälytystehtäviin rientäviä.

– Esimerkiksi vapaapalokuntalaiset saattavat kiirehtiä omalla autollaan VPK:n paloauton sijaintipaikalle. Ylinopeutta ei kuitenkaan saisi ajaa.

Katajisto muistuttaa, ettei poliisin tai pelastuslaitoksenkaan autoilla voi hurjastella miten vaan.

– Tieliikennelaissa sanotaan, että nopeusrajoitukset voidaan ylittää, jos tehtävä sitä välttämättä edellyttää. Kannattaa käyttää harkintaa, minkä kiireellisyysluokan tehtävästä on kysymys.

Lue seuraavaksi