Rikoitko autosi routareikään? Tee näin – voit saada korvausta

Autolle tiellä sattuneesta vahingosta voi saada korvausta, jos vaurion syynä on huolimaton tienpito. ELY-keskus neuvoo kuitenkin dokumentoimaan tilanteen paikan päällä tarkkaan.

Kotimaa
Kelirikko, kuoppa tiessä
Antti Eintola / Yle

Lauhan talven jäljiltä maanteille ja kaduille ilmaantuu kuoppia ja reikiä, joihin moni rikkoo autonsa.

Maantiellä sattuneesta vahingosta on mahdollista hakea vahingonkorvausta ELY-keskukselta. Korvauksen saaminen edellyttää, että tienhoito on ollut virheellistä tai huolimatonta tai tienhoitoon kuuluvia tehtäviä on laiminlyöty.

ELY-keskus neuvookin autoilijoita vahingon sattuessa tekemään kolme asiaa: kirjaamaan muistiin tarkka vahinkoaika ja -paikka sekä vahingon aiheuttaja, ottamaan valokuvia tapahtumapaikasta ja soittamaan Tienkäyttäjän linjalle.

Tarkat ohjeet vahingonkovausten hakemisesta löytyvät ELY-keskuksen sivulta (siirryt toiseen palveluun).

Katualueiden kuopista vastaavat kunnat

Katualueilla väylien rakenteellisesta kunnossapidosta vastaavat kaupungit ja kunnat. Esimerkiksi Tampereella maksettiin viime vuonna korvausta 40 autolle sattuneista vahingoista.

– Useimmiten kyse on rengasrikoista. Korvaussummat vaihtelevat yleensä 100 eurosta 1000 euroon, kertoo Tampereella teiden kunnossapidosta vastaava Teemu Kylmäkoski.

Useimmiten kyse on rengasrikoista.

Teemu Kylmäkoski

Kylmäkosken mukaan vuodet eivät ole tässäkään asiassa veljeksiä. Talven sääolosuhteet vaikuttavat paljon teiden kuntoon ja näin myös vahinkojen määrään.

– Reiät yritetään korjata keväällä mahdollisimman pian. Tampereella valupata lähtee liikkeelle jo tällä viikolla, Kylmäkoski sanoo.

ELY-keskuksen antamat ohjeet toimivat myös katualueilla sattuneissa vaurioissa.

– Päivämäärä, kellonaika ja paikka kannattaa merkitä tarkasti muistiin, ne ovat lähtökohtana korvausvaatimuksille, Kylmäkoski sanoo.

Tampereella korvausta voi hakea nettilomakkeella (siirryt toiseen palveluun). Samassa osoitteessa voi käydä tekemässä ilmoituksen katuvauriosta.