Tasakatot odottavat remontoijia

Monet 70-luvulla rakennetut tasakatot ovat tulleet tiensä päähän. Tasakattoisten talojen katot muutetaan pääsääntöisesti harjakatoiksi remonttien yhteydessä. Joskus ison remontin tekijöitä on kuitenkin vaikea löytää.

Kotimaa
Tasakattoinen omakotitalo
Risto Koskinen / Yle

Meri-Lapin alueella on vielä useita 60- ja 70-luvuilla rakennettuja taloja, joissa on tasakatto. Ajan mittaan tasakatto voi aiheuttaa ikäviä ongelmia ja moni haluaakin muuntaa katon harjakatoksi.

Esimerkiksi torniolainen Antti Smeds suunnittelee vanhan tasaisen kattonsa korjaamista.

Nuo vanhat katot ovat vähän sellaisia tikittäviä aikapommeja.

Antti Smeds

– 1972-74 rakennettu talo on kyseessä niin kattoremontti pitäisi tehdä. Nuo vanhat katot ovat vähän sellaisia tikittäviä aikapommeja. Onneksi vielä ei ole ilmennyt mitään isompaa vaikka olen kuullut, että joskus olisi saattanut tulla vettä sisään.

Smedsin mukaan nyt olisikin hyvä aika ryhtyä kattoremonttiin, mutta Meri-Lapin alueelta on hankala löytää sopivia tekijöitä.

– Kaikki muut on oikeastaan käyty läpi paitsi ikkunat ja katto, niin nyt olisi niiden vuoro. Tekijöitä on kuitenkin vaikea löytää. Noin kahden vuoden aikana olen saanut varmaan kymmenen yhteydenottoa

Olen saanut varmaan kymmenen yhteydenottoa ikkunanvalmistajilta, mutta en yhtään katon remontoijilta. Myös netistä on vaikea löytää paikallisia katonrakentajia.

Antti Smeds

ikkunanvalmistajilta, mutta en yhtään katon remontoijilta. Myös netistä on vaikea löytää paikallisia katonrakentajia, Smeds ihmettelee.

Suurin osa jo harjakattoja

Kemin rakennustarkastaja Pekka Kekäläinen sanoo, että kattoremontteja tehdään tänä päivänä aiempaa vähemmän, koska suurin osa katoista on jo korjattu.

– Muutamia on tasakattoisia taloja on tietenkin jäänyt, mutta aina kun niihen tulee kattoremontteja, niin ne yleensä muutetaan harjakatoiksi, Kekäläinen sanoo.

Vesi on suurin ongelmien aiheuttaja, mutta myös kattojen kunnossapito on usein unohtunut.

– Vesi kun jäätyy ja sulaa ja taas jäätyy, niin se pikkuhiljaa vaurioittaa huopia ja katto alkaa vuotamaan. Kattoja olisi pitänyt myös huoltaa hyvin jotta ne toimisi. Esimerkiksi lehdet ja roskat ovat täyttäneet ja tukkineet sadevesikaivot ja vesi on päässyt tekemään tuhoja, Kekäläinen kertoo.