Kortitta kaahailua ja työkaluvarkauksia - miehelle vankeutta kymmenistä rikoksista

Kymmeniin eri rikoksiin syyllistynyt mies tuomittiin yli vuoden vankeusrangasistukseen. Yksi rikosnimike oli törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen. Mies kaahasi viime talvena Kalajoen seudulla humalassa ilman korttia. Lisäksi hän syyllistyi työkalu- ja asevarkauksiin.

rikokset

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus langetti oulaistelaiselle 26-vuotiaalle miehelle yhden vuoden ja kahden kuukauden vankeusrangaistuksen yli 30 eri rikoksesta. Oikeus päätti, että mies pidetään edelleen vangittuna.

Syyttäjä vaati miehen tuomitsemista vähintään yhden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen ja lisäksi, että miehen rangaistusta mitattaessa huomioon olisi otettava koventamisperusteena hänen aiempi rikollisuuteensa.

Oikeus katsoi miehen syyllistyneen muun muassa yhdeksän kertaa kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta eli ajokortitta ajoon. Lisäksi mies oli syyllinen kahteen törkeään rattijuopumukseen ja kolmeen rattijuopumukseen, jolloin hänen veressään havaittiin amfetamiinia.

Miehen katsottiin syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen Alavieskan ja Kalajoen seudulla vuoden 2014 marraskuussa. Hän ajoi humaltuneena suurta ylinopeutta. Autosta heitettiin myös pullo takaa-ajoon lähtenyttä poliisiautoa kohti. Ajo pysähtyi poliisin asettamaan piikkimattoon Alavieskassa.

Rahanväärennys ja työkaluvarkauksia

Käräjäoikeus totesi miehen syyllistyneen myös neljään näpistykseen ja neljään varkauteen. Mies varasti muun muassa erilaisia työkaluja noin 4 000 euron arvosta. Osa omaisuudesta on jäänyt kateisiin.

Lisäksi hän varasti aseita tuhannen euron arvosta. Yksi aseista oli pienoiskivääri, jonka mies oli luovuttanut tuntemattomalle henklölle.

Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta myös rahanväärennyksestä, mutta oikeus katsoi rikosnimikkeeksi lievän rahanväärennyksen. Mies antoi vääräksi tietämänsä 50 euron setelin baarissa. Esitutkinnassa mies kertoi pitäneensä väärennettyä seteliä hallussaan, mutta kiisti luovuttaneensa sen aitona. Oikeudessa kirjallisena todisteena esitetyn keskusrikospoliisin lausunnon mukaan seteli oli väärä.

Mies teki rikokset vuonna 2014, osan vuoden 2015 alussa Alavieskassa, Haapavedellä, Kalajoella, Kärsämäellä, Oulaisissa, Siikalatvalla ja Ylivieskassa. Mies oli tunnustanut poliisin esitutkinnassa pääsääntöisesti kaikki teot.