Britannia: EU valmistelee uusia Venäjä-pakotteita

EU:n ulkoministerit kokoontuvat Riikaan käsittelemään Ukrainan tilannetta ja EU:n ja Venäjän suhteita.

Ulkomaat
Britannian ulkoministeri Philip Hammond puhui lehdistölle Varsovassa 6. maaliskuuta 2015.
Britannian ulkoministeri Philip Hammond puhui lehdistölle Varsovassa 6. maaliskuuta 2015. Jakub Kaminski / EPA

EU valmistelee mahdollisia uusia talouspakotteita Venäjää vastaan Ukrainan sodan johdosta ja pitää kiinni nykyisistä pakotteistaan, Britannian ulkoministeri Philip Hammond sanoi perjantaina EU:n ulkoministerikokouksen alla.

Uudet pakotteet voitaisiin Hammondin mukaan panna täytäntöön nopealla aikataululla, jos Itä-Ukrainaan sovitun tulitauon loukkaukset edelleen jatkuvat ja Venäjä jatkaa toimiaan Ukrainassa. Nykyiset pakotteet pidetään Hammondin mukaan voimassa ainakin siihen asti, kunnes tulitaukoa noudatetaan täysin.

Hammond puhui toimittajille Varsovassa, jossa hän vieraili EU:n ulkoministerikokouksen alla.

EU:n ulkoministerit kokoontuvat perjantaina Riikaan epäviralliseen kokoukseen. Kaksipäiväisen kokouksen aiheita ovat Libya, Ukrainan tilanne ja EU-Venäjä -suhteet.

Suomea epävirallisessa ulkoministerikokouksessa edustaa ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.).

EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini sanoi perjantaina Riikassa, että uudet pakotteet olivat mahdollisia, mikäli tulitauko romuttuisi. Tärkeintä kuitenkin oli, että EU edistäisi Minskin rauhansopimuksen toteutumista, Mogherini arvioi.

Mahdollisten uusien pakotteiden luonteesta ei ole tarkkaa tietoa. Esillä on ollut muun muassa Venäjän sulkeminen ulos pankkien niin kutsutusta swift-maksujärjestelmästä.

Puolan ulkoministeri Grzegorz Schetyna arvioi, että Venäjän sulkeminen ulos maailmanlaajuisesta ulkomaanmaksujen maksujärjestelmästä olisi kuitenkin äärimmäinen toimi. Ennen siihen ryhtymistä EU:lla on vielä muita pakotevaihtoehtoja käytettävänään, hän tuumasi.

Schetynan mukaan uudet pakotteet saatettaisiin ottaa käyttöön, mikäli kapinalliset esimerkiksi hyökkäisivät Mariupolin satamakaupunkiin. Strategisesti tärkeän Mariupolin on arvioitu olevan kapinallisten tähtäimessä sen jälkeen kun he valtasivat keskeisen Debaltseven kaupungin tulitauon aikana helmikuussa.

Hammondin mukaan Britannialla ei toistaiseksi ole aikeita Ukrainan aseistamiseen. Asetoimituksia ei kuitenkaan ole täysin suljettu pois. Kaikki riippuu Itä-Ukrainan tilanteen kehittymisestä, Hammond linjasi.

EU ja länsimaat ovat syyttäneet Venäjää kapinallisten tukemisesta Itä-Ukrainassa ja haluttomuudesta liennyttää konfliktia.

Ukrainan sodan osapuolten solmimaan tulitaukosopimukseen kuuluu muun muassa raskaan asekaluston vetäminen pois eturintamalta.

Ukrainan hallitus ja kapinalliset ovat syyttäneet toisiaan tulitaukoloukkauksista.

Lähteet: Reuters, AFP, AP