Syy intialaisen ruoan herkullisuuteen selvisi: Salaisuus päällekkäisten makujen välttely

Analysoimalla 2 500 intialaista reseptiä tutkijat totesivat, että jokaisella maulla on tarkkaan harkittu asema ja pienikin maustemuutos voi pilata kokonaisuuden.

Kuva: Divyakant Solanki / EPA

Tikka masalan ja muiden intialaisten herkkuruokien viettelevyyden salaisuus on selvinnyt. Ruokien koostumukseen paneutuneiden tutkijoiden mukaan salaisuus on keskenään erilaisten makujen muodostama tarkkaan harkittu kokonaisuus.

Jodhpurin teknillisen yliopiston tutkijat kävivät läpi 2 500 intialaisruokien reseptiä ja totesivat, ettei yksittäisillä aromeilla ole ruoka-annoksissa hallitsevaa asemaa. Erilaisten makujen yhteisvaikutuksella on suurempi merkitys kuin yksittäisellä maulla.

Tutkijoiden mukaan tämä erottaa intialaiset herkkuruoat länsimaisista, joissa käytetään mieluusti päällekkäisiä makuja. Intialaisissa ruoissa taas käytetään harvoin aineksia, jotka muistuttavat aromeiltaan toisiaan.

Erilaisten makujen asema on intialaisruokien resepteissä niin tarkkaan harkittu, että yhdenkin mausteen vaihtaminen tai mitan muuttaminen voi pilata koko makuelämyksen.