Vuodenajat näkyvät kirpputoreilla eri tavoilla – Talvivaatteita on mennyt kaupaksi myös tavaratalossa

Kirpputoreilla kaupaksi käyvät tällä hetkellä esimerkiksi välikauden vaatteet, aiemmin talvivaatteet kelpasivat ostajille. Myös Kajaanin Prismassa talvivaatteet ja -kengät ovat kelvanneet kuluttajille.

talvivaatteet
Itsepalvelukirpputorilla ihmiset katselevat myynnissä olevia tavaroita.
Kaisu Jansson / Yle

Vuodenajoilla on vaikutusta siihen, mitkä tavarat ja vaatteet menevät kaupaksi kirpputoreilla. Lisäksi vaikutusta on myyjien määrään, sillä keskitalvella sekä Kirpputori Vanhassa-Aitassa että Kirpputori Karipiassa kirppistavaroita tuovia ihmisiä on vähemmän.

– Nyt kaupaksi menevät välikauden ja kevään vaatteet, tammi–helmikuussa puolestaan ihmiset ostivat toppakamppeita. Kesällä suosituimpia ovat hellevaatteet, mekot, topit ja kesäkengät. Myyjien määrä lisääntyy keväisin ja kesäisin, silloin ihmiset tekevät isompia siivouksia kotonaan, Kajaanissa Vanhaa-Aittaa pyörittävä yrittäjä Kati Pyykkönen kertoo.

Sotkamossa puolestaan myyjiä on eniten syksyisin ja alkutalvesta

– Kesällä myyjien määrä ei ole suuri lomakauden takia, mutta syksyllä ja alkutalvesta tavaraa tuodaan enemmän. Meillä menee nyt talvivaatteita ja välikauden vaatteita, keväällä puolestaan huonekalut tekevät kauppansa mökkiläisille. Kesällä ostetaan ennen kaikkea kesäkenkiä, niitä paljon kysytään. Toki myös kesävaatteita ja kesään liittyviä välineitä, kuten rullaluistimia, menee myös, Karipian yrittäjä Kari Härkönen mainitsee.

Karipiassa talvilomaviikot olivat selvästi hyviä viikkoja kaupankäynnin osalta, muuten kirpputorilla on hiljaisempaa. Härkönen toteaakin kaupan sujuvan aika vaihtelevasti. Kajaanissa puolestaan asiakkaita tuntuu riittävän jatkuvasti.

– Hyvin meillä menee, myyjiä olisi tulossa enemmän kuin meillä on paikkoja. Luulen, että ihmiset ovat hoksanneet kierrättämisen kannattavan ja että ylimääräiset tavarat kun vie kirpputorille, niistä pääsee hyvin eroon. Tuntuu, että olemme vakiinnuttaneet paikkamme täällä.

Leudolla säällä vaikutusta myyntiin

Kajaanin Prismassa talvivaatteet ja -kengät ovat myös käyneet kaupaksi. Itse asiassa niin hyvin kaupaksi, että niitä jouduttiin tilaamaan lisää.

Talvi on ollut haasteellinen sään, venäläisten turistien puutteen sekä keskustan parkkimaksujen korottamisen vuoksi.

Pekka Nevala

– Nyt meneillään oleva leuto sää ei ole vaikuttanut juurikaan, sillä tammikuun talvijakson aikana talvivaatteita ja -kenkiä ostettiin niin paljon, että helmikuussa meidän piti tilata niitä lisää. Toki joitain mallistoja olemme joutuneet laittamaan alennukseen. Mutta esimerkiksi aikaisempiin vuosiin verrattuna tämän vuoden talvivaatteiden ja -kenkien kauppa ei ole hirveän poikkeuksellinen. Viime vuonna tammikuun vesikelit aiheuttivat haasteita, Prismajohtaja Pasi Piirainen kertoo.

Aivan yhtä hyvä tilanne ei ole kajaanilaisessa Step-In Kenkäkaupassa. Siellä muun muassa leuto sää on vaikuttanut talvikenkien kauppaan.

– Talvi on ollut haasteellinen sään, venäläisten turistien puutteen sekä keskustan parkkimaksujen korottamisen vuoksi. Katteellinen tulos jää tekemättä, nyt talvikenkiä myydään puoleen hintaan. Mutta silti yrittäjän on yritettävä ja katsottava positiivisin mielin tulevaisuuteen, kauppias Pekka Nevala huomauttaa.