Sijoitusneuvoja: "Joka ajattelee saavansa pikavoittoja, hänen on parasta lotota tai pelata hedelmäpeliä"

Netti on lisännyt suomalaisten kiinnostusta sijoitustoimintaan. Sijoitusneuvoja Tapio Haavisto arvioi, että peräti miljoona suomalaista harrastaa sijoittamista. Kokenut sijoitusneuvoja kuvailee, että sijoittajien tunneskaalan ääripäissä ovat ahneus ja pelko. Kestävä ja järkevä sijoittaminen löytyy näiden kahden välimaastosta.

talous
Lottopalloja pyörimässä arvontakoneessa.
Yle

Puhelin soi, pankin palveluneuvoja soittaa ja toivoo tapaamista sijoitusasioiden merkeissä.

Tavalliselle palkansaajalle ei pakollisten menojen jälkeen useinkaan jää ylimääräistä rahaa ainakaan kovin suuria summia.

Kokenut sijoitusneuvoja Tapio Haavisto Hämeenlinnasta rohkaisee aloittamaan pienestä ja neuvoo sijoittamaan vaikka muutamia kymmeniä euroja kuukaudessa.

Käteinen raha menettää joka vuosi arvoaan ainakin sen prosentin, jolloin kuuluu häviäjiin

Tapio Haavisto

– Kuukausisäästäminen on periaatteessa hyvä juttu, mistä voi aloittaa. Ostipa nyt sitten osakkeita tai rahastoja, jonkun verran pitäisi olla itsellä tuntumaa, että ovatko riskit ja kulut järkeviä, neuvoo Haavisto aloittelevaa sijoittajaa.

Patjan alus, sukanvarsi ja käyttelytili – kaikki huonoja vaihtoehtoja

Sukanvarteen tai käyttelytileille ei ainakaan kannata jättää säästöjä makaamaan.

– Korko on käytännössä tällä hetkellä nolla, oli se sitten pankin käyttelytilillä tai siinä sukanvarressa. Inflaatio kuitenkin on yleensä yli prosentin, jolloin käteinen raha menettää joka vuosi arvoaan ainakin sen prosentin, jolloin kuuluu häviäjiin.

– Parempi olisi yrittää saada rahalleen jotain kohtuullista tuottoa, esimerkiksi vaikka 4-5 % vuodessa, niin ainakin inflaation voittaisi kunnolla, opastaa sijoitusneuvoja.

Pienet panokset ja netistä tietoja

Pieniä summia sijoittava saattaa hätkähtää, kun sijoitusten tuotot sulavat pankin kuluihin. Sijoitusneuvoja ymmärtää piensijoittajan huolen.

– Siiinä mielessä rahastoilla on vähän sellainen kalliin luokan maine.

Tapio Haavisto rohkaisee sijoittamisesta innostunutta aloittamaan pienillä summilla ja kuuntelemaan pankkien neuvoja.

Omatoimisessa sijoittamisessa usein ensimmäinen ja helpoin askel on yhteydenotto omaan pankkiin. Itse on kuitenkin otettava selvää eri vaihtoehdoista. Riskit ja kulut on kartoitettava.

– Jos vähänkin näkee vaivaa, niin kyllä niihin asioihin pääsee käsiksi, tietää Haavisto.

– Peliin kannattaa mennä pienillä panoksilla kerran kuukaudessa. Tuttu pankki on normaali tapa, eihän siinä mitään sopimatonta ole. Pankit ovat liikelaitoksia eivätkä ne voi mitään hyväntekeväisyyttä harrastaa. Kuluihin ei pidä kompastua, rohkaisee Haavisto.

Jokaisen on mahdollista päästä käsiksi netissä olevaan taloustietoon. Talousaiheisia blogeja, sijoituskirjallisuutta ja talouslehtiä on runsaasti ja kymmeniä sijoituskursseja pitänyt sijoitusneuvoja suosittelee vakavasti niiden lukemista.

– Niistä saa hyvään tuntumaa siitä, mitä mieltä asiantuntijat ovat. Kun googlaa sanan sijoittaminen, niin kyllä rupeaa löytymään tietoa, naurahtaa Haavisto.

Sijoittaminen on kestävyyslaji

Helppojen voittojen toivossa sijoittamiseen ei kuitenkaan kannata lähteä.

– Kyse on kestävyyslajista. Joka ajattelee pikavoittoja saavuttavansa, niin hänen on parasta lotota tai pelata hedelmäpeliä, Tapio Haavisto kuittaa.

Suosituilla sijoittajakursseilla käy hänen mukjaansa yleensä optimistista ja opinhaluista väkeä.

Peliin kannattaa mennä pienillä panoksilla kerran kuukaudessa

Tapio Haavisto

– Ehkä se opiskelunhalu on ratkaiseva tekijä. Kursseille tulee juuri niitä ihmisiä, jotka eivät ole niin ahneita, että heidän pitäisi saada rahaa vähällä vaivalla vaan he ovat sellaisia, jotka haluavat nähdä sen vaivan, luonnehtii Haavisto.

Kokenut sijoitusneuvoja kuvailee sijoittamisen ääripäissä olevan ahneus ja pelko. Kestävä ja järkevä sijoittaminen löytyy näiden kahden äärimmäisyyden välimaastosta.

– Toisissa ihmisissä ilmenee pelko sillä tavalla, että he eivät uskalla tehdä mitään. Toisissa sitten taas ahneus ja kaikki mulle heti tänne -mentaliteetti. On löydettävä se kultainen keskitie: samanaikaisesti ajatellaan sitä, paljonko tuottoja tulee, mutta tiedostetaan myös riskit, teroittaa sijoitusneuvoja.