1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Lääkkeet kuntoon nyt: Siitepölykausi alkaa

Leuto kevätsää on saanut siitepölykauden alkamaan. Joka viides suomalainen saa siitepölystä oireita. Yleisin oireiden aiheuttaja on koivun siitepöly. Epämukavuudesta huolimatta vain murto-osa allergisista hakeutuu koivusiedätyshoitoon.

terveys
Koivun silmuja maaliskuussa.
Koivun siitepöly on yleisin siitepölyallergian aiheuttaja.Yle

Helsinkiläinen Paula Paassilta kärsi vuosikausia siitepölyoireista: vuotavasta nenästä, silmien kutinasta ja väsymyksestä. Puolitoista vuotta sitten hänelle ehdotettiin koivusiedätyshoidon aloittamista.

– Minulla sattui hyvä tuuri, ihan nuori naislääkäri terveysasemalla innostui asiasta, että minä voisin sopia tähän. Ja se oli mullekin ihan että "vau!", että olin ihan vaan aiemmin lukenut lehdestä.

Oireet ovat jo helpottaneet, vaikka hoito on vielä kesken.

– Ei tule enää niin paljon nuhaa, eikä ole niin vaikeaa. Ei väsytä eikä valu silmät ja muuta. Varmaan tästä siedätyshoidosta on ollut hyötyä, pohtii Paula Paassilta.

Siedätyshoito melko harvinaista

Koivusiedätyshoitoon on kymmenen vuoden aikana kuitenkin hakeutunut vain 45-tuhatta potilasta. Ruotsissa hoitoon hakeudutaan tuplasti innokkaammin.

– Kyllähän Suomessa siedätyshoidon käyttö on aika vähäistä verrattuna esimerkiksi Ruotsiin. Enemmänkin sitä kannattaisi käyttää, koska se on oikein toimiva keino, sanoo allergianeuvoja Marjo Tähtinen Allergia- ja astmaliitosta.

Ei tule enää niin paljon nuhaa, eikä ole niin vaikeaa.

Paula Paassilta

Siedätyshoito vaatii sitoutumista. Pistoksia annetaan seitsemän viikon välein kolmen vuoden ajan ja usein vain tiettynä päivänä ja tiettyyn aikaan.

– Ehkä se (ongelma on) jäykkyys tässä järjestelmässä, että missä annetaan ja kuka sitten on asiaan enemmän perehtynyt, pohtii allergianeuvoja Marjo Tähtinen.

Paula Paassillan mukaan myös lähetetettä siedätyshoitoon on hankala saada. Myös raha voi joillakin nousta esteeksi:

– Se maksaa tietysti, julkisella puolella ei niin paljoa, mutta maksaa aina jokainen piikki pikkusen, Paassilta pohtii.

Leppä ja pähkinäpensas kukkivat jo

Suomeen kulkeutuu Euroopasta jo pieniä määriä lepän ja pähkinäpensaan siitepölyä. Kukinta on alkamassa myös Suomessa. Pahiten allergisoivaa koivun kukintaa odotellaan vielä ensi kuuhun.

Ennusteiden mukaan olisi tulossa hieman helpompi kausi kuin viime vuonna.

allergianeuvoja Marjo Tähtinen

Allergianeuvoja Marjo Tähtisen mukaan siitepölyallergisten on nyt syytä huolehtia, että reseptit on uusittu ja tarvittavat lääkkeet ostettu. Tästä keväästä ei odoteta erityisen vaikeaa.

– Ennusteiden mukaan olisi tulossa hieman helpompi kuin viime vuonna. Mutta ainahan ne oireet on yksilöllisiä. Eli vaikka olisikin helpompi kausi, niin se ei toki tarkoita etteikö niitä oireita osalle sitten tulisi.

Tarkista siitepölytilanne Turun yliopiston aerobiologisen yksikön sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi