Matti ja Teppo, Rainer ja Jamppa – iskelmä on kirjastovorojen suosikkimusiikkia

Esimerkiksi Oulun kaupunginkirjaston musiikkiosastolta katoaa vain harvoin enää levyjä. Muutamat artistit ovat kuitenkin siiretty hyllystä tiskin taakse.

Kotimaa
cd-levyjä
Timo Nykyri / Yle

Musiikkikirjastosta katoaa yhteistä omaisuutta nykyään vähän, 10-20 levyä vuodessa. Kymmenen vuotta sitten tilanne oli toinen.

– Heavy-, rap- ja hiphop levyjä katosi viikoittain, kertoo kirjastovirkailija Ilkka Järvenpää musiikkipalveluista. Äänilevy ei ole enää niin arvossaan, lisäksi hälytysjärjestelmä ja kameravalvonta pitävät varkaat aisoissa.

Pari vuotta sitten kuitenkin yksi pitkäkyntinen ohitti kirjaston hälyttimet ja anasti yli 60 cd-levyä. Valvontakamera paljasti kuitenkin rosvon.

– Nämä ovat surullisia yksittäistapauksia nykyään, sanoo Järvenpää.

Iskelmää tiskin takaa

Joidenkin artistien levy on siirretty tiskin taakse koska ne ovat herkemmin varkaitten kynsiin tartttuvaa. Hieman yllättävää on, että nämä levyt eivät ole päivän kuuminta hottia vaan iskelmän kestosuosikkien levyjä. Tiskin taakse on viety esimerkiksi Rainer Frimanin, Matin ja Tepon, Jamppa Tuomisen, Reijo Taipaleen ja Paula Koivuniemen tuotanto.

– Tällä tavalla hävikit ovat pudonneet tosi pieniksi, kertoo Järvenpää.

Tällä tavalla hävikit ovat pudonneet tosi pieniksi.

Ilkka Järvenpää

Jazz, blues ja klassinen musiikki eivät ole kelvanneet varkaille toistaiseksi, lisää hän. Nuotitkin pysyvät hyvin tallessa, sillä niistä on helppoa ja laillista ottaa omaan käyttöön valokopio.

Tiskin takaa löytyy myös toinen tuoreempi tuoteryhmä, konsolipelit.

– Tyhjät kotelot ovat hyllyssä. Ne lainataan kuten videovuokraamosta. Pelit ovat tuplasti kalliimpia kirjastoille kuin kuluttajalle, tietää Järvenpää.

Kirjat pysyvät hyvin tallessa

Lainausosaston hävikki on kirjojen määrään nähden tosi pieni, kertoo palvelupäällikkö Heidi Karhu. Pieni hävikki koostuu kaikenlaisista kirjoista.

– Oppikirjoja saattaa joskus lähteä ja tietokirjoja, joita on hankala saada. Jonkin verran uutta kaunokirjallisuutta. Selkeää varkaiden suosikkia ei löydy.

– Lainausosastolta katosi taannoin jonkin verran dvd-levyjä, kertoo Karhu. Rikosilmoituksia ei ole kuitenkaan tarvinnut tehdä.

Oulun kaupunginkirjastossa on jo pitkään ollut käytössä hälytyslaitteisto ja valvontakameroita.