1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vuokrahinnat jatkavat nousuaan vaikka kuluttajahinnat laskevat

Laskevat kuluttajahinnat eivät näy asuntojen vuokrahinnoissa. Kun kuluttajahintaindeksi kääntyi loivemmalle uralle helmikuussa, vuokrahinnat ovat jatkaneet kipuamistaan. Uusimpien Tilastokeskuksen julkistamien tietojen mukaan asuntojen vuokrat nousivat viime vuonna Suomessa yli 3 prosenttia. Suomen vuokranantajien toiminnanjohtaja ei lupaa vuokrannousuun muutosta.

Kotimaan uutiset
infografiikka
Yle Uutisgrafiikka

Kuluttajahintaindeksi ja vuokrien nousu eivät kulje samaa polkua. Inflaatio painui alkuvuodesta miinukselle erityisesti bensan, polttoöljyn ja elintarvikkeiden hinnanlaskun takia. Samaa trendiä ei ole tilastokeskuksen uusien lukujen valossa nähtävissä asuntojen vuokrissa.

Viime vuonna vuokrat nousivat Suomessa Tilastokeskuksen mukaan keskimäärin 3,2 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Korotusta oli niin yksityisten vuokraamissa kuin ARA-rahoitteisissakin asunnoissa paikkaan katsomatta. Nyrkkisääntönä kuitenkin on, mitä isompi paikkakunta sitä kovempi vuokrannosto. Pääkaupunkiseudulla vuokralla-asuminen kallistui eniten.

– Pääkaupunkiseudulla on nähty jopa yli 5 prosentin kasvu. Muualla maassa se on noin 2 prosentin luokkaa ja pienissä kunnissa, joka Tilastokeskuksen luvuissa tarkoittaa alle 2000 asukkaan kuntia, niin siellä ollaan alle 2 prosentin vuosikasvussa, Tilastokeskuksen yliaktuaari Martti Korhonen täsmentää.

Vuokrantajien toiminnanjohtaja: Vuokratuotot liian pieniä

Suomen vuokranantajat -yhdistyksen toiminnanjohtaja Minna Koro-Kanerva puhuu yksityisten vuokraisäntien ja -emäntien suulla. Koro-Kanervaa kasvu ei yllätä.

– Se missä nousua näkyy eniten on olemassaolevissa vuokrasuhteissa ja miksi näitä vuokranantajat tekevät on taustalla se että kustannukset nousevat voimakkaasti.

Koro-Kanerva nimeää poliittiset päätökset yhdeksi syyksi vuokrankorotuksille: muun muassa kiinteistö- ja pääomaveroja on kiristetty.

Myös vuokra-asuntojen tuotto on hänen mukaansa nykyään liian pieni.

– Tilastokeskus kertoo esimerkiksi Helsingin vuokra-asuntojen tuotoksi 2,5 prosenttia ennen veroja, mikä on kyllä erittäin pieni tuotto, Koro-Kanerva sanoo.

Toisaalta nykypäivänä esimerkiksi tilitalletusten korot ovat käytännössä olemattomia. Lisäksi varsinkin pääkaupunkiseudulla asunnon arvonnousu lisää pitkän aikavälin voittoa.

Vuokrankorotukset jatkunevat

Vuokralaisille Minna Koro-Kanerva ei ennusta helpotusta vuokranmaksuun lähitulevaisuudessakaan.

– Ylläpitokustannusten puolella ei näy helpotusta eli siinä mielessä se millaisia korotuksia vuokranantajat tulevat tulevaisuudessa tekemään niin ennustaisin, että hyvin samantyyppisiä kuin tälläkin hetkellä.

Tilastokeskuksen Martti Korhonen ei lähde ennustamaan tulevaisuutta, mutta uskaltaa arvioida, että vapaarahoittesen ja ARA-tuotannon ero kasvaa jatkossakin erityisesti pääkaupunkiseudulla.

– Tähän syynä se että kysyntä nostaa vapaarahoitteisten asuntojen vuokraa pääkaupunkiseudulla.

Vuokra-asunnoista on pulaa eikä vuokra-asuntorakentaminen ole pystynyt seuraamaan kehitystä. Minna Koro-Kanerva ehdottaa avuksi veroporkkanoita, jotta yksityiseltä puolelta tulisi lisää uusia ja vanhoja vuokra-asuntoja markkinoille.

– Sellaisia veroporkkanoita tarvitaan, joilla kannustetaan yksityisiä ostamaan – on se sitten uudistuotantoon kohdistuvia veroporkkanoita tai pääomaverotukseen kohdistuvia. Tai jopa sukupolven vaihdostilanteisiin räätälöityjä: kun asunto peritään niin, jotta se pysyisi vuokrauskäytössä niin perintöverotusta voitaisiin esim. jaksottaa.