1. yle.fi
  2. Uutiset

Aselaki uudistuu – yli viisi asetta on pantava järeään kaappiin

Tavalliselle aseenomistajalle suurin muutos liittyy aseiden säilyttämiseen. Jatkossa yli viisi asetta omistava henkilö joutuu hankkimaan aseiden säilytykseen järeän asekaapin tai muun poliisin hyväksymän tilan.

Kotimaan uutiset
Asekaappi.
Juha Korhonen / Yle

Kouvolalaisessa aseliikkeessä on esillä pari erilaista asekaappia, jotka täyttävät uuden lain vaatimukset. Jatkossa turvakaapiksikin kutsuttu järeä asekaappi on oltava kaikilla, jotka omistavat enemmän kuin viisi ampuma-asetta. Toinen vaihtoehto on poliisin hyväksymä säilytystila. Asemyyjä vakuuttelee kaapeissa olevan monta hyvää puolta. Aseet pysyvät varmemmin ehjinä ja saa helpommin käyttöön. Tärkein hyvä puoli on turvallisuus.

– Jos sattuu esimerkiksi asevarkaus, eikä säilytystä ole hoidettu asianmukaisesti, voi olla aika vaikeaa saada uusia lupia, muistuttaa asemyyjä Vesa Leinonen Eräliike Riistamaasta.

Kaappi löytyy jo monelta

Turvallisuus onkin uuden lain tärkein peruste. Päätarkoitus on, etteivät ampuma-aseet päädy vääriin käsiin. Laki muuttaa myös niin kutsuttua lyhytaikaista säilyttämistä, eli esimerkiksi aseen pitämistä autossa metsästyspäivän aikana. Jatkossa ase on oltava näkymättömissä ja lukkojen takana, vaikkapa sellaisen kankaan alla, joka ei paljasta aseen muotoja. Valtaosalle aseenomistajista uusi laki ei tuo juuri muutoksia.

– Aseenomistajat tuntevat säädökset hyvin ja hoitavat asiansa pääasiassa vastuullisesti. Toki on varmasti paljon niitäkin, jotka uuden asekaapin joutuvat hankkimaan, toteaa apulaispoliisipäällikkö Marko Nyyssönen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

– Autossa säilyttämisessä voi myös käyttää samaa maalaisjärkeä kuin muunkin arvo-omaisuuden suhteen. Mitään arvokasta ei kannata pitää näkyvillä, Nyyssönen muistuttaa.

Harrastajia kuultu lain valmistelussa

Aselain valmistelussa on kuultu poikkeuksellisen paljon aseharrastajia. Aselakityöryhmässä on ollut edustus niin urheiluammunnan harrastajista kuin metsästäjistäkin. Viesti onkin mennyt perille ja uusi laki saa harrastajajärjestöjen hyväksynnän.

– Lakimuutos pitäisi ottaa tyytyväisenä vastaan. Pieniä muutoksia, jotka eivät tosiaankaan harrrastusta haittaa. Tässä kuitenkin parannetaan aseturvallisuutta harrastajien ulkopuolisten suhteen, joten toivotan uudistuksen tervetulleeksi, korostaa Suomen Metsästäjäliiton järjestöpäällikkö Teemu Simenius.

Kaappikaupassa on vielä hiljaista

Lakimuutos on herättänyt keskustelua ja epävarmuutta aseharrastajien keskuudessa. Moni on lykännyt asekaapin hankintaa, ettei vahingossa ostaisi kaappia, joka ei ehkä täyttäisikään lakipykälien vaatimuksia. Aseliikkeistä kaappeja ei vielä olekaan kyselty kovin paljoa, mutta kysynnän uskotaan kääntyvän kasvuun lain tultua voimaan. Lainmukaisen kaapin tunnistaa melko helposti.

– Painosta sen tunnistaa, niiden rakenteet ovat niin tukevia, opastaa asemyyjä Leinonen.

Lue seuraavaksi