Paikallaan olo tappaa – liikkumisen kipinää sytytellään Keski-Pohjanmaalla

Länsimaissa ihminen kuolee huomattavasti useammin liikkumattomuudesta aiheutuviin haittoihin kuin tupakanpolton seurauksiin. Koska liikkumattomuus on usein elämäntapavalinta, valintaan halutaan vaikuttaa ennakolta. Näin ajatellaan Kokkolassa, missä alkaa ennaltaehkäisevä aktivointihanke AktiVoi.

terveys
Nainen kuntosalin juoksumatolla.
Yle

Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen terveysteknologiayksikön johtaja Magnus Björkgren toteaa, että suomalainen sosiaali- ja terveydenhoitojärjestelmä perustuu korjaavaan toimintaan. Sairauksia hoidetaan, kun ne ovat syntyneet.

– Se on liian myöhään. Jos fyysinen aktiivisuus lisääntyisi kaikissa ikäryhmissä, näitä korjaavia toimenpiteitä tarvittaisiin paljon vähemmän. Tähän yritämme vaikuttaa aktivoivalla hankkeella, jossa ikään kuin koekaniineina on nuoria, työikäisiä ja yli 65-vuotiaita.

Kipinän sytyttämistä

"Elävä laboratorio" synnytetään nuorille Kokkolan Länsipuiston yläkouluun ja lukioon. Se saattaa tarkoittaa esimerkiksi kuntosalia ja testauslaboratoriota. Yhteistyötä tehdään liikunnanopettajien kanssa.

Toivottavasti jokaiselle löytyy oma laji, jota voi harrastaa läpi elämän. Kipinä pitäisi saada syttymään

Magnus Björgren

– Pilottiyksikössä kehitetään palvelukonsepteja, joita voivat muutkin sitten käyttää. Toivottavasti jokaiselle löytyy oma laji, jota voi harrastaa läpi elämän. Kipinä pitäisi saada syttymään, visioi Björkgren.

Työikäisiä otetaan hankkeeseen mukaan muutamalta työpaikalta. Kun huoli on liiasta yhtäjaksoisesta istumisesta, uusia tuotekonsepteja yritetään kehittää tältä pohjalta. Senioreista mukaan otetaan niitä, jotka pärjäävät vielä kotonaan. Tarkoitus olisi innostaa heitä liikkumaan niin, että itsenäisyys säilyisi mahdollisimman pitkään.

Tavoitteena on synnyttää "uusia palvelukonsepteja". Se tarkoittaa Keski-Pohjanmaalla toimiville terveysteknologiayrityksille uusia työmahdollisuuksia. Maakunnassa toimii jo kourallinen alalla menestyneitä yrityksiä sekä niiden alihankkijoita. Terveysteknologiayritykset, niiden alihankkijat ja yhteistyökumppanit työllistävät maakunnassa satakunta ihmistä.