SM-pilkin jää kestää, ei kestä, kestää…

Hauhon lauantaisen SM-pilkin järjestäjien puhelimet ovat soineet tiuhaan. Osanottajat ovat hermoilleet käykö niin kuin viime vuonna, että Etelä-Hämeessä jäälle ei ole maaliskuussa asiaa. Turha pelko. Teräsjäätä on 30 senttiä, ja se kantaa kilpailijat.

Kotimaa
Arimo Matinmäki, 2015 SM-pilkin varajohtaja
Markku Karvonen / Yle

Kisojen aaton aamuna Hauhon SM-pilkin varajohtaja Arimo Matinmäki lähti kairansa kanssa Hauhon Lautsian kisakeskuksen edustalle Ilmoilanselän jäälle. Hän kairasi jäähän muutaman reiän ja sai aina saman tuloksen. Pilkkireiästä nousi kiinteän teräsjään murskaa ja mittatikku kertoi, että jäätä on turvalliset 30 senttiä. Halkeamia ei näkynyt.

Viime vuonna kisat menivät heikon jäätilanteen takia mönkään ja ne jouduttiin siirtämään pohjoiseen. Alkavan kevään ja lauhan sään jännittämisen jälkeen Hämeen Vapaa-ajankalastajapiirin kisaorganisaatio voi huokaista helpotuksesta. Tällä kertaa sää sallii lauantaisen kilpailun.

Tuhansia mustia aukkoja

Miksi eteläsuomalainen jää on riittävän paksua, kun pohjoisemman Suomen pilkkijät ovat tuskailleet kehnoa pilkkikevättä. Arimo Matinmäki selittää, että Ilmoilanselkä jäätyi ilman, että sai ylleen lunta. Jää pysyi tasalaatuisen kovana.

Samaiseen jäähän syntyy lauantain aikana tuhansia ja tuhansia reikiä. Arimo arvioi, että kukin kilpailija vetää jäähän 20-30 reikää. Ja osanottajia suureen kisaan on tulossa ainakin 1 600. Sarjoja on miehille, naisille, joukkueille ja perheille.

Kalaa nousee, arvioi kaksi kahviossa vesialueen karttaa tutkivaa valkeakoskelaista kalamiestä. Varmasti voittajilla on repussaan kisan päättyessä noin viiden kilon saaliita, saattaa olla kymmenenkin.

Kiinnostava kilpailualue

Arimo Matinmäki näyttää mittatikkuaan, joka näyttää koukkupäiseltä makkaratikulta. Märkää metallia riittää kolmanteen teippimerkkiin saakka. Samalla hän viittaa aamuisen lumipyryn sumentamalle Ilmoilanselälle. Sitä rikkovat niemet, saaret ja kaislikkojen reunat.

– Hyviä kalapaikkoja on paljon, hän selittää. Osa pilkkijöistä jää lähilahdille tai saarten tuntumaan, osa juoksee noin kolmen kilometrin päähän paikallisten tuntemille hyville ottipaikoille. Mielenkiintoinen vesialue, jossa voi odottaa hyviä kisoja, Arimo summaa.

Sen verran kevät on tehnyt temppuja, että alustavasti parkkipaikaksi varattu pelto on pehmeä. Niinpä lähirannoilta ja teiltä on saatu sovittua pikaista pysäköintitilaa.

– Noudattakaa pysäköinninohjaajien neuvoja, kehottaa Arimo Matinmäki. Muuten saamme Hauholle sellaisen sumpun, jossa emme pääse jäälle emmekä jäältä kotiin.

Samaan aikaan rannalle jo nousee telttoja, maalialue punnitsemispaikkoineen, ensiapupaikka ja käymäläalue. Ilmassa on paitsi lumipyryä, niin myös suuren ulkoilujuhlan tuntua.