1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yle Ateenassa: Enteitä Kreikan korruption laantumisesta

Korruption kitkeminen on vasemmistoliitto Syrizan johtaman Kreikan hallituksen ensisijaisia lupauksia. Suuren luokan lahjonta koskee polttoaineiden salakauppaa ja julkisia hankintoja. Tavallisilla kreikkalaisilla ei ole enää rahaa antaa ruskeita kirjekuoria kuten ennen.

Ateenalainen Alexandra Kyriakidou joudutti ajokorttia 200 eurolla Kuva: Sara Saure/Yle

Kreikassa itsestäänselvyydet ovat edellyttäneet aina pönkitystä. Arkinen korruption muoto on rahalahjus palveluista.

Ateenalainen Stella Tabakaki antoi äitinsä leikkauksesta julkisessa sairaalassa lääkärille 300 euron ”fakelakin” eli ruskean kirjekuoren.

– Olosuhteet sairaaloissa ovat huonot ja omaiset pelkäävät, ettei potilaita hoideta ilman lahjuksia. Lääkäreiden pyytämät summat ovat onneksi laskeneet.

Ensimmäinen voitelurahan paikka monelle on ajokortti.

Stella Tabakaki sujautti lääkärille ruskean kirjekuoren äitinsä leikkauksesta julkisessa sairaalassa Ateenassa. Kuva: Sara Saure/Yle

Ajokokeesta 200 euron lahjuksen maksanut Alexandra Kyriakidouoli aluksi vannonut, ettei suostu käytäntöön.

– Ilman voitelua harva pääsee kuitenkaan läpi. Jokainen uusintakoe maksaa, joten aikaa säästyy, jos suostuu lahjomaan.

Ajattelumuutos kaikille aloille

Korruptio nielee Kreikassa vuosittain noin 14 miljardia euroa ja nostaa liikkeenharjoittamiskuluja 12 prosenttia. Maan julkinen sektori on kansainvälisessä korruptiovertailussa Euroopan hännillä.

Transparency International Kreikan johtajan Kostas Bakourisinmukaan suuntaus on kahtena viime vuotena jonkin verran kohentunut. Talouskriisin vuoksi rahaa lahjuksiin on vähemmän ja kreikkalaiset ovat alkaneet kyseenalaistaa vanhoja menettelyjä.

– Muutos on vielä alullaan. Sen tulisi olla tsunamin suuruusluokkaa, Kostas Bakouristoteaa.

Ongelmaksi Bakouris ei näe vain poliittista korruptiota. Oikea esimerkki uudelle sukupolvelle vaatii muutosta koko yhteiskuntaan, aina akateemisista piireistä liikemaailmaan, urheiluun, kirkkoon sekä taiteisiin.

Kreikkalaiset odottavat syyllisten rankaisemista

Tavallinen kreikkalainen välttää lahjonnan ilmiantamista. Pelkoa aiheuttaa taustalla piilevä järjestelmä, josta voi aiheutua itselle harmia.

Läpinäkyvyys edellyttää kannustamista ilmiantoihin. Väylinä ovat muun muassa vihjepuhelimet ja "Annoin kirjekuoren”-verkkosivu, jolla kokemuksia voi vaihtaa myös anonyymisti.

Korruption kitkeminen on vasemmistoliitto Syrizan johtaman hallituksen keskeisiä rakenneuudistuslupauksia. Ensisijaisia askeleita ovat polttoaineiden jättimäisen salakaupan estäminen ja julkisten sopimusten sekä hankintojen valvonta.

Arvellaan, että ensimmäiset tuntuvat rangaistukset korruptiosta lisäävät ilmiantojakin.

_Yle _/ Sara Saure, Ateena